Nieuwsoverzicht

Dit is het overzicht van het nieuws van de afgelopen maanden.


Hoe je werkdruk kunt verlichten en samen succes opbouwt

Veel werknemers in Nederland hebben last van werkdruk, zo blijkt uit onderzoek van het CBS. Meer dan een derde van de werknemers ervaart een hoge werkdruk, wat kan leiden tot werkstress, burn-outs, verhoogd ziekteverzuim en verminderde productiviteit. Als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat je medewerkers hieronder lijden. Maar hoe doe je dat? Vandaag delen we een aantal tips om de werkdruk in je organisatie te verlagen.

Hoe praat je met sollicitanten over pensioen?

Pensioen is iets waar veel mensen zich druk over maken, maar ook moeilijk en soms ondoorzichtig vinden. Zeker nu er een nieuw pensioenstelsel is gekomen, dat heel wat veranderingen met zich meebrengt.

Post-work restraint collapse: wat is het, hoe herken je het en wat kun je eraan doen

Na een dag hard werken kom je thuis en voel je je helemaal leeg. Je hebt nergens meer energie voor, je bent snel geïrriteerd of je hebt geen zin om iets te doen. Je laat het koken zitten, je reageert misschien bot tegen je partner of kinderen of je zit doelloos voor de tv. Dit verschijnsel heet ‘post-work restraint collapse’, een term die aangeeft hoe sommige mensen hun zelfcontrole verliezen na een periode van intensieve inspanning, druk of aanpassingen op het werk.

Niet voor de hand liggende oorzaken van werkstress

Werkstress is een veelvoorkomend probleem in Nederland, met gevolgen zoals verminderde productiviteit, verhoogd ziekteverzuim, lagere werkprestaties en verminderd werkplezier. Naast bekende factoren zoals hoge werkdruk, een slechte werksfeer, gebrek aan autonomie of onduidelijke rolverdeling, zijn er ook minder voor de hand liggende oorzaken. Laten we vandaag drie van deze oorzaken bespreken:

Hoe je met verbinding werkstress kunt verminderen

Deze week is het de Week van de Werkstress, met dit jaar de focus op 'verbinding'. Werkstress is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en een lager welzijn onder werknemers. Uit de factsheet ‘Werkstress’ van TNO blijkt dat 17 procent van de werknemers in Nederland last had van burn-outklachten, wat leidde tot een kostenpost van 3,1 miljard euro voor werkgevers.

Nog meer nieuws

Aanmelden voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws over 2e spoor re-integratie, schadelastbeperking en het duurzaam aan de slag houden van jouw medewerker.

Archief nieuwsbrieven