1. Hoe je met verbinding werkstress kunt verminderen

Hoe je met verbinding werkstress kunt verminderen

Deze week is het de Week van de Werkstress, met dit jaar de focus op 'verbinding'.

Werkstress is een belangrijke oorzaak van ziekteverzuim en een lager welzijn onder werknemers. Uit de factsheet ‘Werkstress’ van TNO blijkt dat 17 procent van de werknemers in Nederland last had van burn-outklachten, wat leidde tot een kostenpost van 3,1 miljard euro voor werkgevers.

20231113 Hoe je met verbinding werkstress kunt verminderen

Er zijn verschillende factoren die werkstress kunnen veroorzaken, zoals een te hoge werkdruk, onduidelijke verwachtingen, conflicten, geweld of intimidatie, of angst voor ontslag. Een factor die vaak niet genoeg aandacht krijgt, is de mate van verbinding die medewerkers ervaren op het werk.

Verbinding houdt in dat je je geaccepteerd en gewaardeerd voelt, dat je met anderen samenwerkt en dat je je authentiek kunt uiten. Het draagt bij aan een betere mentale gezondheid, meer motivatie, hogere productiviteit en grotere veerkracht van medewerkers. Het helpt om stress te verlagen, plezier te verhogen en doelen te halen. Onderzoek heeft aangetoond dat medewerkers die zich verbonden voelen met collega’s, leidinggevenden, de organisatie en klanten, minder risico lopen op burn-out, meer betrokken zijn en beter presteren.

Hoe kun je de verbinding op het werk onder je medewerkers stimuleren en versterken?

 • Hanteer open en eerlijke communicatie
  Luister actief naar medewerkers, geef feedback, erken hun inbreng en betrek hen bij beslissingen. Wees transparant over visie, doelen, keuzes en verwachtingen. Creëer een veilige en vertrouwde sfeer waarin medewerkers zich durven uitspreken, fouten mogen maken en kritisch mogen zijn.

 • Waarborg een goede balans tussen werk en privé
  Respecteer grenzen en behoeften van medewerkers, en bied voldoende ruimte en flexibiliteit om hun werk zelf in te delen. Ondersteun en begeleid hen indien nodig en help om energie en vitaliteit op peil te houden. Stimuleer regelmatige pauzes, ontspanning en beweging.

 • Introduceer leuke en leerzame activiteiten
  Organiseer regelmatig teambuilding, training, coaching of intervisie om samenwerking, kennis en vaardigheden te verbeteren. Maak gebruik van creatieve en interactieve werkvormen om energie en betrokkenheid te vergroten. Zorg ook voor ontspanning en plezier, bijvoorbeeld door borrels, uitjes, spellen of challenges te organiseren.

 • Toon waardering en erkenning
  Laat medewerkers weten dat hun werk en inzet gewaardeerd worden, en dat je trots bent op hun resultaten. Geef complimenten, bedankjes of beloningen voor hun bijdrage. Vier gezamenlijke successen en mijlpalen. Toon ook interesse en empathie voor medewerkers als personen en vraag hoe het met ze gaat.

Door deze tips toe te passen, vergroot je de verbinding op het werk en verminder je werkstress. Je zult merken dat medewerkers meer tevreden, gemotiveerd en productief worden, waardoor je gezamenlijk meer kunt bereiken. Verbinding is dus niet alleen gunstig voor medewerkers, maar ook voor jouw organisatie.

Hoe stimuleer jij verbinding onder jouw medewerkers?

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht