1. Fiets naar je werk-dag: waarom fietsen naar het werk gezond is en hoe je dit kunt stimuleren onder je medewerkers

Hoe je fietsen naar het werk kunt stimuleren onder je medewerkers

Vandaag is het Fiets naar je Werk-dag, een dag waarop werkgevers en werknemers worden aangemoedigd om de fiets te pakken in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Maar waarom is fietsen naar het werk eigenlijk zo goed voor je? En hoe kun je als werkgever het fietsen naar het werk stimuleren onder je medewerkers?

20230525 Fiets naar je werkdag
Voordelen van fietsen naar het werk 
Er zijn verschillende voordelen van fietsen naar het werk, zowel voor de individuele medewerker als voor de organisatie als geheel. Hieronder vind je een aantal belangrijke voordelen: 

  • Gezondheidsvoordelen  
    Fietsen naar het werk is een goede manier om aan lichaamsbeweging te komen, wat kan bijdragen aan een betere gezondheid en een verlaagd risico op gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas. Regelmatig fietsen kan ook bijdragen aan een verbeterde conditie, verhoogde energielevels gedurende de dag en een verbeterde mentale gezondheid door het verminderen van stress en verbeterde stemming. 
     
  • Verminderde CO2-uitstoot 
    Fietsen naar het werk is een duurzame manier van reizen, aangezien er geen CO2-uitstoot is. Dit kan bijdragen aan een verlaagde ecologische voetafdruk van de organisatie en het kan een positief effect hebben op het imago van het bedrijf. Bovendien kan het bijdragen aan het verminderen van verkeersopstoppingen en de luchtkwaliteit verbeteren. 
     
  • Besparing op kosten 
    Het fietsen naar het werk kan ook financiële voordelen hebben. Het kan bijvoorbeeld besparingen opleveren op reiskosten, parkeerkosten en het onderhoud van een auto. Daarnaast kan het fietsen naar het werk zorgen voor een hogere arbeidsproductiviteit, omdat medewerkers zich beter voelen en meer gemotiveerd zijn. 
     
  • Tijdsbesparing 
    In sommige gevallen kan fietsen naar het werk ook tijd besparen in vergelijking met het reizen per auto, vooral als er sprake is van fileproblematiek. Dit kan bijdragen aan een verbeterde werk-privébalans. 
     
  • Verbeterde sociale interactie 
    Door naar het werk te fietsen kunnen medewerkers ook hun sociale netwerk vergroten en nieuwe contacten leggen, bijvoorbeeld door samen te fietsen met collega's. 
     
  • Positieve bijdrage aan de maatschappij 
    Tot slot kan het fietsen naar het werk ook een positieve bijdrage leveren aan de maatschappij door het verminderen van de druk op het openbaar vervoer en het verkeer in het algemeen. Fietsen naar het werk kan bijdragen aan een duurzamere samenleving. 

Hoe kun je het fietsen naar het werk stimuleren onder je medewerkers? 

Als werkgever kun je verschillende stappen ondernemen om het fietsen naar het werk te stimuleren onder je medewerkers. Hieronder vind je een aantal tips: 

  • Communiceer de voordelen van fietsen 
    Het is belangrijk om medewerkers bewust te maken van de voordelen van fietsen naar het werk. Dit kan bijvoorbeeld door het verstrekken van informatie over de gezondheidsvoordelen, het milieuvoordeel en de financiële besparing die fietsen kan opleveren. Door het communiceren van deze voordelen kunnen medewerkers worden gemotiveerd om de fiets te pakken in plaats van de auto. 
     
  • Creëer faciliteiten voor fietsen 
    Een belangrijke stap in het stimuleren van fietsen naar het werk is het zorgen voor voldoende parkeerplekken voor fietsen. Dit kan medewerkers aanmoedigen om de fiets te pakken, omdat ze weten dat er veilige en voldoende parkeerplekken beschikbaar zijn. 
     
  • Geef informatie over fietsroutes 
    Het is belangrijk om medewerkers te voorzien van de juiste informatie over fietsroutes in de omgeving van het bedrijf. Veel mensen vinden het lastig om de juiste fietsroute naar het werk te vinden. Door informatie te geven over de meest geschikte routes, bijvoorbeeld door middel van kaarten of apps, kunnen medewerkers worden geholpen om veilig en snel op hun werk te komen. 
     
    Stimuleer het gebruik van e-bikes 
    E-bikes zijn een goed alternatief voor de auto, vooral voor medewerkers die verder weg wonen. Overweeg om e-bikes aan te bieden als secundaire arbeidsvoorwaarde. Door medewerkers de mogelijkheid te bieden om gebruik te maken van een e-bike, kan het voor hen aantrekkelijker worden om de fiets te pakken in plaats van de auto. 
     
  • Organiseer fiets-challenges 
    Een andere manier om medewerkers te stimuleren om meer te fietsen is door het organiseren van fiets-challenges. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een wedstrijd tussen afdelingen of individuele medewerkers. Door bijvoorbeeld prijzen aan te bieden voor degenen die de meeste kilometers fietsen in een bepaalde periode, kunnen medewerkers worden aangemoedigd om de auto te laten staan en de fiets te pakken. 

Hoe motiveer jij jouw medewerkers om vaker met de fiets naar het werk te komen? 

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht