1. Nieuws
  2. Nationale Complimentendag

Nationale Complimentendag: de positieve effecten van een compliment

In ons dagelijks werkritme vergeten we soms stil te staan bij de inzet van onze medewerkers. Wanneer het druk is en er veel werk moet worden verricht, komt dankbaarheid vaak niet als eerste in ons op. Toch is het van cruciaal belang om af en toe stil te staan bij de prestaties van onze medewerkers. Opbouwende kritiek of advies is snel gegeven, maar een oprecht compliment gaat dieper en kan veel goed doen.

20230301 Complimentendag

Maar wat zijn eigenlijk de effecten van een complimentje?

Wanneer iemand een compliment ontvangt, kan dit enorme positieve gevolgen hebben. Zo versterkt het onder andere het zelfbeeld van diegene. Bovendien wordt de stof dopamine in de hersenen aangemaakt, de stof die je een goed gevoel geeft. Het is immers heel fijn om te horen wat je goed doet en waar je vooral mee door moet gaan.

Mensen voelen zich gezien en gewaardeerd. Dit zijn behoeften die voor veel mensen van groot belang zijn.

Het geven van een compliment heeft niet alleen positieve effecten voor degene die het compliment ontvangt, maar ook voor de persoon die het compliment geeft. Zo toon je onder andere dat je betrokken bent en motiveer je iemand stiekem wanneer je een compliment geeft. Ook draagt het geven van complimenten bij aan het versterken van de band tussen mensen en kan het de werksfeer en jobtevredenheid bevorderen.

Wanneer het gaat om het geven van complimenten aan medewerkers, is het van belang om te beseffen dat het geven van oprechte complimenten kan bijdragen aan hun motivatie, productiviteit en jobtevredenheid. Bovendien kan het de band tussen leidinggevenden en medewerkers versterken en een positieve werksfeer creëren.

Onze tips

Er zijn verschillende manieren om medewerkers een compliment te geven. Hier zijn enkele tips:

VB arrow Wees specifiek: in plaats van een algemeen compliment te geven, geef specifiek aan waarom je iemand waardeert. Bijvoorbeeld: "Ik waardeer hoe je altijd zo efficiënt problemen oplost.

VB arrow Wees oprecht: medewerkers kunnen snel doorhebben wanneer een compliment niet oprecht is. Zorg ervoor dat je complimenten geeft waar je echt achter staat.

VB arrow Geef complimenten in het openbaar: laat medewerkers weten dat je trots bent op hun prestaties door complimenten in het openbaar te geven, bijvoorbeeld tijdens een teamvergadering of een personeelsbijeenkomst.

VB arrow Geef complimenten vaak: probeer regelmatig complimenten te geven aan medewerkers, in plaats van alleen tijdens speciale gelegenheden.

VB arrow Wees persoonlijk: een persoonlijk geschreven notitie of e-mail kan veel meer impact hebben dan een compliment dat uitsluitend mondeling wordt gegeven.

Het geven van complimenten aan elkaar kan de werksfeer verbeteren en het werkplezier verhogen. Dus waarom niet vandaag tijdens Complimenten dag starten met het geven van complimenten en kijken wat er gebeurt!

Wat zijn jouw ervaringen met het geven en ontvangen van complimenten op de werkvloer? En welke tips zou jij willen delen met anderen voor het geven van oprechte en effectieve complimenten aan collega's?

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht