1. Interview Paul Boon

Interview met Paul Boon: de drijfveer achter de unieke formule van Verbanen

De nieuwe website van Verbanen is live. Om van de gelegenheid gebruik te maken geeft directeur Paul Boon een beeld van Verbanen en wat de organisatie kan betekenen voor werkgever en werknemer.

Verbanen interview Paul Boon

Hoe zou jij de drijfveer van Verbanen omschrijven?

Verbanen is begonnen als een ingeving. Ik heb best een aantal mensen in mijn omgeving gezien die een inspiratie zijn geweest voor dit plan. Daardoor hadden we een enorme drijfveer om mensen in een tweede spoor traject te helpen. Ik heb het geluk dat ik collega’s  om mij heen heb bij Verbanen die diezelfde missie  hebben. We werken bij Verbanen samen vanuit  een overtuiging. Die overtuiging luidt: Er is voor iedereen in Nederland ten minste één baan die bij iemand past. Met die visie gaan wij te werk en hopen we voor zoveel mogelijk mensen die passende baan te vinden. Werken is veel meer dan alleen rekeningen kunnen betalen. Je moet er plezier in kunnen hebben, dat gunnen wij iedereen. Elk mens is op zoek naar zingeving.

Waarom is Verbanen zo uniek in haar diensten?

Zoals ik net al aangaf, we werken hier allemaal met een missie. Dit bedrijf is meer dan een verdienmodel, we willen mensen daadwerkelijk helpen. Door deze missie zijn de collega’s van Verbanen ontzettend betrokken bij de mensen die we helpen. Iedereen die een steentje bijdraagt bij Verbanen doet dit met passie. Dat maakt ons werk net even unieker, en dat geldt ook voor onze  afwijkende werkwijze trouwens.

Waarin maakt Verbanen het verschil voor werkgevers en werknemers?

In Nederland kunnen wet- en regelgeving ontzettend complex zijn. Werken met sociale wet- en regelgeving wordt steeds meer het domein van specialisten. We dachten altijd dat er behoefte aan informatie was bij het MKB maar dit blijkt ook zo te zijn voor iets grotere bedrijven. Verbanen neemt dus ook de rol in van informatieverstrekker. We hebben een adviserende rol over valkuilen, risico`s en wetten en regelgeving. Vaak zijn werkgevers (nog) niet goed op de hoogte, Verbanen kan daarbij ondersteunen en begeleiding bieden. We attenderen werkgevers op de schadelast rondom arbeidsongeschiktheid en financiële consequenties. Zo hebben we bijvoorbeeld een speciale rekentool ontwikkeld. Met deze tool kunnen we werkgevers laten zien wat  de financiële consequenties kunnen zijn en hoe dit kan oplopen als iemand onverhoopt instroomt in een arbeidsongeschiktheidsregeling van het UWW. Veel werkgevers realiseren zich dan pas dat er veel meer bij komt kijken dan van te voren gedacht.

Naar werknemers willen wij het welbekende hart onder de riem zijn. Veel  werknemers denken dat er een sociaal vangnet is, maar realiseren zich niet dat je enorme financiële gevolgen kunt ondervinden als je door ziekte niet aan het werk kunt blijven. Zo kun je makkelijk van een goed inkomen naar een inkomen van op of onder het sociaal minimum gaan met gedeeltelijke uitkering, geen werk en geen goed vooruitzicht op betere tijden.

Veel werknemers denken dat het allemaal wel goed komt en komen zo in een neerwaartse spiraal. Er verandert veel op de arbeidsmarkt en dat hebben werknemers vaak niet door totdat het te laat is. Er hangt vaak een negatieve lading aan een tweede  spoor traject en wij maken er onze missie van om dat om te buigen naar het pakken van kansen. Want die zijn er volop! 
Er zijn voor iedereen genoeg kansen op de arbeidsmarkt en door middel van een slimme onderzoeksmethodiek en intensieve gesprekken met onze professionals  creëren we vanuit  een positieve insteek bewustwording en proberen we de werknemer in beweging te krijgen. 

Al met al is dit proces best heftig, en er komt dan ook veel emotionele druk bij kijken. Daar hebben we bij Verbanen dan ook veel aandacht voor. Verbanen is mensenwerk. Met echte aandacht voor elk individu.

De nieuwe website van Verbanen staat live, wat gaat die nieuwe website opleveren?

Door middel van de nieuwe website en communicatie willen we een doelgroep bereiken die we eerder niet konden bereiken. Door  inzicht te geven in wat Verbanen doet hopen we natuurlijk nóg beter op te vallen. We willen meer inhoudelijke kennis delen over wat we doen, hoe we dat doen en over onze specifieke diensten en de trajecten waar wij intensief bij betrokken zijn.

En hoe nu verder, waar gaat Verbanen zich in de toekomst mee bezig houden?

Er zijn al veel concrete en mooie plannen voor de toekomst, maar we geven natuurlijk niet alles weg. Belangrijk is dat Verbanen meebeweegt met de arbeidsmarkt. Zo blijven we relevant. Daarnaast willen we nóg beter worden in wat we doen en de service verbeteren waar dit nodig is.

Los van de diensten die we aanbieden willen we ook in gesprek gaan met werkgevers over preventie. Een interessant onderwerp waar veel werkgevers nog niet genoeg bij stil staan. Maar daarover later meer.

 

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht