1. De voordelen van een suikervrije week voor je medewerkers

De voordelen van een suikervrije week voor je medewerkers

Suiker is een belangrijk onderdeel van ons dieet, maar te veel suiker consumeren kan leiden tot een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder obesitas, diabetes en hartziekte. Het beperken van toegevoegde suikers kan daarom een positief effect hebben op de gezondheid van je medewerkers. En wat is een betere manier om deze week te beginnen dan met de Nationale Suiker Challenge?

20230605 Week Zonder Suiker Challenge

Een persoonlijke ervaring

Laat me je eerst vertellen over mijn eigen ervaring met suiker na een periode van 48 uur water vasten. Water vasten is een methode waarbij je gedurende een bepaalde periode alleen water drinkt en geen vast voedsel consumeert. Na een vakantie vol exotische lekkernijen besloot ik om te gaan water vasten om mijn vetpercentage en gewicht snel omlaag te krijgen vanwege mijn fitnessdoelen.

Ik voelde me aanvankelijk geweldig toen ik begon met mijn eerste maaltijd na het vasten. Ik had echter niet verwacht dat slechts twee boterhammen met vruchtenhagel zo'n enorme suikerpiek zouden veroorzaken. Ik voelde me na een tijdje erg onrustig en prikkelbaar en ik had moeite om me te concentreren op mijn werk. Deze ervaring leerde me dat de effecten van suiker op ons lichaam en geest serieus moeten worden genomen.

Suiker is niet per se slecht, maar dat te veel suiker consumeren kan absoluut nadelige gevolgen hebben voor onze gezondheid. Een belangrijke stap die we kunnen nemen om onze suikerinname te verminderen, is het beperken van toegevoegde suikers in ons dieet. Dit kan niet alleen helpen om ons risico op gezondheidsproblemen te verminderen, maar het kan ook leiden tot verbeterde energie en concentratie, evenals gewichtsverlies.

Waarom deelnemen aan de Nationale Suiker Challenge?

De Nationale Suiker Challenge is een initiatief van het Diabetes Fonds. Deze week moedigt mensen aan om gedurende zeven dagen toegevoegde suikers uit hun dieet te schrappen. Dit kan een uitdaging lijken, maar het is een geweldige manier om je medewerkers te helpen hun suikerinname te verminderen en een gezondere levensstijl te bevorderen. 

Het beperken van toegevoegde suikers kan de gezondheid van je medewerkers op verschillende manieren verbeteren:

  • Verminderd risico op gezondheidsproblemen:
    Overmatige suikerinname kan leiden tot obesitas, diabetes type 2, hartziekte en andere gezondheidsproblemen. Door deel te nemen aan de Nationale Suiker Challenge, kunnen je medewerkers hun risico op deze ziekten verminderen.

  • Verbeterde energie en concentratie:
    Te veel suiker consumeren kan leiden tot een "suikerdip" en vermoeidheid. Door suiker uit hun dieet te verwijderen, kunnen je medewerkers hun energieniveaus stabiliseren en hun concentratie verbeteren.

  • Gewichtsverlies:
    Suiker bevat veel calorieën en het verminderen van de suikerinname kan een positief effect hebben op het gewicht van je medewerkers.

Hoe kan je medewerkers motiveren om deel te nemen aan de Nationale Suiker Challenge?

  • Start met een gezamenlijke uitdaging:
    Motiveer je medewerkers om samen de uitdaging aan te gaan. Zet bijvoorbeeld een gezamenlijke suikerpot neer waar medewerkers hun overtollige suiker in kunnen doneren. Op deze manier creëer je een gevoel van teamgeest en betrokkenheid.

  • Geef tips en suggesties:
    Bied je medewerkers ondersteuning door hen te voorzien van tips en suggesties om hun suikerinname te verminderen. Bijvoorbeeld door recepten te delen voor suikervrije snacks en drankjes.

  • Maak het visueel:
    Visualisatie is een krachtig middel om gedragsverandering te stimuleren. Hang posters op met informatie over suikerinname en de gevaren van overmatige suikerconsumptie. Laat medewerkers hun vooruitgang bijhouden op een whiteboard.

Tips om de suikerinname van je medewerkers te verminderen:

  • Drink water:
    Water is een gezond alternatief voor suikerhoudende dranken zoals frisdranken en vruchtensappen. Het is belangrijk om gehydrateerd te blijven tijdens de Nationale Suiker Challenge.

  • Kies voor natuurlijke zoetstoffen:
    Als je medewerkers behoefte hebben aan zoetigheid, moedig ze dan aan om natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop of stevia te gebruiken in plaats van toegevoegde suikers.

  • Vermijd bewerkte voedingsmiddelen:
    Bewerkte voedingsmiddelen bevatten vaak grote hoeveelheden toegevoegde suikers. Moedig je medewerkers aan om te kiezen voor onbewerkte voedingsmiddelen zoals groenten, fruit, volkoren granen en magere eiwitten.

  • Lees etiketten:
    Het is belangrijk om etiketten van voedingsmiddelen te lezen en te begrijpen welke soorten suikers in het product aanwezig zijn. Het vermijden van toegevoegde suikers kan lastig zijn, omdat deze in veel verschillende vormen voorkomen. Etiketten lezen kan daarom helpen om bewuste keuzes te maken.

Tips voor het langzaam herintroduceren van suiker na en week zonder suiker

Als de Nationale Suiker Challenge voorbij is, wil je medewerker misschien weer suiker gaan consumeren. Het is echter belangrijk om dit langzaam en verantwoord op te bouwen om nadelige gevolgen te voorkomen. Hier zijn enkele tips om je medewerker te helpen bij het herintroduceren van suiker in hun dieet:

  • Begin met kleine hoeveelheden suiker en bouw het langzaam op. Begin bijvoorbeeld met een theelepel suiker in de thee of koffie en voeg geleidelijk meer toe naarmate de tijd verstrijkt.

  • Kies voor natuurlijke zoetstoffen in plaats van geraffineerde suiker. Natuurlijke zoetstoffen zoals honing, ahornsiroop en stevia zijn een gezonder alternatief voor geraffineerde suiker.

  • Let op de glycemische index (GI) van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen met een hoge GI kunnen leiden tot snelle stijgingen in de bloedsuikerspiegel en daardoor pieken en dalen in energie veroorzaken. Kies in plaats daarvan voor voedingsmiddelen met een lagere GI, zoals volkoren granen, fruit en groenten.

  • Combineer suikerrijke voedingsmiddelen met vezelrijke voedingsmiddelen. Vezels vertragen de opname van suiker in het bloed en voorkomen zo dat de bloedsuikerspiegel te snel stijgt. Voeg bijvoorbeeld wat haver of noten toe aan een suikerrijke yoghurt.

  • Kijk naar de totale hoeveelheid suiker die wordt geconsumeerd. Probeer te vermijden dat je medewerker te veel suiker binnenkrijgt door te wijzen op de totale hoeveelheid suiker in het dieet en te kiezen voor voedingsmiddelen met minder toegevoegde suikers.

Onthoud dat suikerrijke voedingsmiddelen af en toe genoten kunnen worden als onderdeel van een gebalanceerd dieet, maar het is belangrijk om het langzaam en verantwoord op te bouwen om nadelige gevolgen te voorkomen.

Hoe stimuleer jij jouw medewerkers om deel te nemen aan de Nationale Suiker Challenge?

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht