1. Van somber naar zonnig

Van somber naar zonnig: tips om je medewerkers gemotiveerd te houden tijdens lange dagen van slecht weer

Het aanhoudende slechte weer kan een flinke impact hebben op de gemoedstoestand van mensen. Wanneer het dagenlang bewolkt en regenachtig is, kan dit leiden tot gevoelens van somberheid, vermoeidheid en een gebrek aan motivatie. Het is belangrijk om te begrijpen waarom dit gebeurt, zodat je beter kunt inspelen op de behoeften van jouw medewerkers.

20230323 Van Sober naar Zonnig

Mensen voelen zich vaak somber en vermoeid tijdens lange dagen van slecht weer omdat er minder zonlicht is. Zonlicht is een belangrijke bron van vitamine D en serotonine, wat ons gelukkiger en energieker kan maken. Bovendien kunnen donkere, sombere dagen leiden tot een verstoring van onze biologische klok, waardoor we ons minder alert en vermoeid voelen. Deze factoren kunnen leiden tot een gebrek aan motivatie en productiviteit op het werk. Het is belangrijk om hiermee rekening te houden en passende maatregelen te nemen om de motivatie van je medewerkers op peil te houden, zelfs tijdens moeilijke weersomstandigheden.

Hier zijn onze praktische tips:

 • Flexibiliteit in werktijden
  Een manier om je medewerkers te motiveren tijdens slecht weer is om flexibele werktijden aan te bieden. Als het slecht weer is, kan het bijvoorbeeld helpen om werknemers de mogelijkheid te geven om later te beginnen of eerder te stoppen, zodat ze niet in de spits hoeven te reizen en zo mogelijk in de file komen te staan. Dit kan ook betekenen dat werknemers vanuit huis kunnen werken, zodat ze niet door het slechte weer hoeven te reizen.
 • Verander de werkomgeving
  Als het buiten somber en regenachtig is, kan het binnen ook somber en donker aanvoelen. Door de werkomgeving te veranderen kun je de sfeer verbeteren. Overweeg om extra verlichting te plaatsen om de ruimte lichter te maken, planten toe te voegen voor een natuurlijkere omgeving of kleurrijke posters op te hangen om de sfeer te verbeteren.
 • Laat medewerkers zich comfortabel voelen
  Zorg ervoor dat de werkruimte comfortabel is en voldoet aan de behoeften van je medewerkers. Als het buiten koud en nat is, overweeg dan om extra verwarming toe te voegen, of om warme dranken zoals thee en koffie aan te bieden aan medewerkers. Als de ruimte tochtig is, zorg dan dat deuren en ramen goed sluiten en overweeg om tochtstrips toe te voegen.

 • Stimuleer beweging
  Slecht weer kan leiden tot minder beweging en het kan moeilijker zijn om medewerkers te motiveren om te sporten of te bewegen. Je kunt je medewerkers stimuleren om te blijven bewegen door bijvoorbeeld gezamenlijke wandelingen te organiseren las het droog is tijdens de lunchpauze of door medewerkers te voorzien van faciliteiten om te sporten in de buurt van het werk.

 • Geef complimenten
  Het kan moeilijk zijn om gemotiveerd te blijven tijdens somber en regenachtig weer. Als werkgever kun je medewerkers aanmoedigen en motiveren door complimenten te geven en te erkennen wanneer ze iets goed doen. Dit kan helpen om hun motivatie en betrokkenheid bij het werk te vergroten, ongeacht de weersomstandigheden.

 • Plan leuke activiteiten
  Je kunt de moraal van je medewerkers ook verhogen door leuke activiteiten te organiseren. Dit kan variëren van een spelletjesmiddag tot een gezamenlijke lunch of een teambuilding evenement. Door activiteiten te organiseren, geef je je medewerkers de kans om te ontspannen en een band te creëren met collega's, wat kan bijdragen aan een positieve sfeer op de werkvloer.
 • Stimuleer mentale gezondheid
  Slecht weer kan ook een negatieve invloed hebben op de mentale gezondheid van mensen. Het is daarom belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Je kunt bijvoorbeeld medewerkers aanmoedigen om hun ervaringen te delen en een open communicatiekanaal te creëren voor het bespreken van mentale gezondheidsproblemen. Daarnaast kun je informatie delen over het omgaan met stress en hoe medewerkers hun mentale gezondheid kunnen verbeteren.
 • Zorg voor een goede communicatie
  Tijdens slecht weer is het belangrijk om je medewerkers goed op de hoogte te houden van eventuele veranderingen in de planning en om ze te informeren over belangrijke zaken. Dit kan bijvoorbeeld via e-mail of een appgroep. Door een goede communicatie te waarborgen, creëer je duidelijkheid en transparantie, wat bijdraagt aan het vertrouwen en de betrokkenheid van je medewerkers.

 • Toon begrip
  Ten slotte is het belangrijk om begrip te tonen voor je medewerkers tijdens moeilijke weersomstandigheden. Begrip tonen kan bijvoorbeeld door het bieden van flexibele werktijden, het aanbieden van extra pauzes of door begrip te tonen voor eventuele vertragingen als gevolg van het slechte weer. Door begrip te tonen en rekening te houden met de situatie, laat je zien dat je om je medewerkers geeft en draag je bij aan een positieve werksfeer.

Met deze tips kun je ervoor zorgen dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven tijdens lange dagen van slecht weer. Onthoud dat het belangrijk is om open te staan voor suggesties van je medewerkers en samen te werken aan oplossingen. Door aandacht te besteden aan de behoeften van je medewerkers en te werken aan een positieve werksfeer, kun je bijdragen aan een gemotiveerd en productief team, ongeacht de weersomstandigheden.

 

Hoe zorg jij ervoor dat jouw medewerkers gemotiveerd blijven tijdens slecht weer?

Deel deze pagina

Terug naar het nieuwsoverzicht