Personeelstekort: meer loon en extra’s voor nieuw talent

De krapte op de arbeidsmarkt blijft (in de meeste sectoren) nog wel even aanhouden. Eind vorige maand meldde het UWV dat het aantal vacatures in het tweede kwartaal van dit jaar met 44% is gestegen ten opzichte van vorig jaar. Werkgevers met personeelstekort die praktisch om nieuw talent schreeuwen, moeten vandaag de dag van alles uit de kast halen om de aandacht van de sollicitant te trekken en het huidige personeel vast te houden.

Verbanen hoopgevend werkloosheid daalt ondanks corona

Hoger salaris

Volgens de Salarisgids 2023 van recruitmentbureau Robert Half denkt 3 van de 4 van de werkgevers dat het momenteel noodzakelijk is om een hoger salaris aan te bieden aan nieuw personeel dan aan het huidige personeel. Maar ook wordt er behoorlijk aan de secundaire arbeidsvoorwaarden gesleuteld om een vacature (en de organisatie) aantrekkelijker te maken.

Het aanbieden van thuis- en hybride werken wordt meer en meer belangrijker om het personeelstekort tegen te gaan. Je zou al kunnen vaststellen dat ‘thuiswerken’ als clickbait werkt voor een vacature. Het voordeel van de werkgever hierbij is dat hij ook buiten de eigen regio talent kan aannemen. Daarnaast worden ook andere thuiswerkopties geboden, zoals benodigdheden en een financiële tegemoetkoming. Maar ook een bijdrage voor een elektrische fiets is populair.

 

Extra’s in 2023

Volgens Robert Half zijn bedrijven van plan om in 2023 nog meer extra’s aan nieuw personeel te bieden. Denk aan personeelskortingen via een platform, een mentale hulplijn, een sportschool abonnement en/of andere in-company fysieke activiteiten. Zo zijn er met betrekking tot in-company fysieke activiteiten een legio aan organisaties die hier inmiddels op in spelen door bijvoorbeeld B2B-smartgyms aan te bieden: super modern, interactief en het houdt medewerkers ook nog eens gezond!

 

Een mooi alternatief voor uw openstaande vacature

Heeft u weleens overwogen om uw openstaande vacature beschikbaar te stellen als werkervaringsplek? Bij Verbanen begeleiden wij mensen in 2e spoor re-integratietrajecten naar (nieuw) werk. Waar u als werkgever moeite heeft met het invullen van uw vacature, zoeken wij voor onze kandidaten geschikte werkervaringsplekken om hen weer te voorzien van (werk)ervaring en om arbeidsritme op te bouwen. Het komt zelfs voor dat de kandidaat via een werkervaringsplek een contract aangeboden krijgt en daar – hersteld en vol herwonnen motivatie – aan het werk kan gaan.

En dat is een win-win situatie voor ons allemaal:

  • U ziet een nieuwe medewerker opbloeien in een nieuwe functie, draagt bij aan het herstel van de kandidaat en vult zo uw openstaande vacature op;
  • De kandidaat is na het doorlopen van het Verbanentraject volledig hersteld en volop gemotiveerd om in uw organisatie aan het werk te gaan;
  • En wij hebben iemand succesvol ‘Verbaant’ naar een baan die matcht met gezondheid en talenten!