Prinsjesdag: The Day After

Gisterenmiddag werd de miljoenennota aan de Tweede Kamer aangeboden. Er speelt heel wat vandaag de dag in ons land: de energiecrisis en de bijkomende rekeningen die de huishoudens en ondernemers het behoorlijk moeilijk maken, inherent daaraan is de inflatie en de koopkrachtdaling.

Wat betekenen de aangekondigde plannen op het gebied van werk en inkomen?

De plannen uit de miljoenennota zijn nog niet definitief, omdat de Kamer over een aantal voorstellen nog zal moeten stemmen. 

Inkomen

  • Uit prognoses van het CPB blijkt dat de koopkracht met 3,9% kan stijgen. 17,2 miljard is hiervoor door de overheid gereserveerd. Gek genoeg bleek eerder dat de koopkracht juist met 7% dit jaar achteruitgaat.
  • Met 10% zal het minimumloon gaan stijgen. De WW en AOW zijn hieraan gekoppeld en zullen daardoor mee gaan stijgen.
  • Werk voor ouders met een laag inkomen wordt interessanter gemaakt door de vergoeding van kinderopvangtoeslag te verhogen.
  • Werken moet meer lonen. En dat proberen de plannen te doen door middel van een verlaging van de inkomstenbelasting in de eerste schijf (inkomens tot € 70.000) en tevens zal de arbeidskorting omhoog gaan. 500 miljoen zal hiervoor structureel worden gereserveerd door de overheid.
  • Verdere afbouw van de zelfstandigenaftrek voor zzp’ers

 

Energie en brandstof

Er zijn een legio aan maatregelen geformuleerd om de huishoudens enigszins tegemoet te komen, die de eerdere verdubbeling van de tarieven praktisch weer zagen verdubbelen. Zo wordt er een plafond gehanteerd die uitgaat van een gemiddeld gas- en stroomverbruik. Maar dat helpen de ondernemers die hun energieprijzen tot de inmiddels beruchte ‘bakkerstarieven’ zagen stijgen nauwelijks. En hoe verhoudt zich dat tot doorberekeningen in de prijzen?

Relevant voor bedrijven (en bestuurders) is dat de verlaging van de accijnzen op benzine en diesel zal worden verlengd tot juli 2023. De prijzen zelf zijn onderhevig aan de ontwikkelingen die het Westen momenteel teistert.
Meer over de miljoennota kunt u teruglezen op de website van de Rijksoverheid.