Vakantie: Relax!?

Het voorjaar is begonnen en langzaamaan maken we plannen voor de zomervakantie. Belangrijk is dat je niet van vakantie naar vakantie leeft, maar ook daar tussen momenten neemt om op te laden. Door bijvoorbeeld een weekendje weg te gaan, ontspannende activiteiten te doen en nog belangrijker: laad ook tijdens je werkdag je accu op door regelmatig pauzes te nemen.

Wat geef jij je collega’s mee om optimaler te genieten van hun vakantie en geen stress ervoor of bij terugkomst op werk te ervaren? Hieronder een aantal praktische tips om met ze te delen:

Vakantie
  • Bouw af voordat je op vakantie gaat en zorg ervoor dat je zo veel mogelijk taken afgerond hebt voordat je gaat. Maak een duidelijk overdrachtsdocument voor je collega in geval van nood.
  • Verwachtingsmanagement: laat je klanten en collega’s vooraf weten dat je op vakantie gaat en geef aan met welke collega ze in geval van nood contact kunnen hebben. Zet dit ook in je afwezigheid assistent.
  • Laat je telefoon en laptop thuis. Als je ervoor kiest om deze wel mee te nemen, spreek dan vaste tijden af waarop je bijvoorbeeld je berichten of mail checkt.
  • Een vakantie is bedoeld om te genieten: leef in het NU, ga nieuwe ervaringen opdoen. Zet je zintuigen aan: ruik, voel, proef, hoor en zie al het moois om je heen. Hoe meer jij geniet van je vakantie, hoe meer je ontspant en hoe beter je na je vakantie weer kan presteren.
  • Als je weer terug ben van vakantie, neem dan minimaal één dag de tijd om je weer in te lezen. Je kunt je out-of office een dag later laten aflopen.

Hoe bereiden onze collega’s zich voor op hun komende vakantie?

Verbanencoach Peter von Rotz
Peter (Verbanencoach)
“Ik stel een Spotify playlist samen, dat is ongeveer het belangrijkste van de voorbereiding. Ook begin ik ruim van tevoren met inpakken, zodat niet alles op het laatste moment hoeft. Ook zorg ik dat de buren weten dat ik weg ben, zodat ze een oogje in het zeil kunnen houden.”
Inge (Verbanencoach)
“Als ik terug ben ga ik alvast zoeken naar een nieuwe vakantie om daar al naar uit te kunnen kijken. Tijdens een super leuke dag met b.v. een zonsondergang hebben we het daar op vakantie ook al over. Ook spreken we af om de ‘vibe’ vast te houden zodra we thuis zijn, maar dit is echt altijd makkelijker gezegd dan gedaan!”
Verbanencoach Inge van der Aalst
Karin van Megen Jobcoach
Karin (Jobcoach)
“Vakantie begint bij mij met de voorpret: ik onderzoek en boek een aantal activiteiten op de plaats van bestemming vóórdat ik op vakantie ga. Daar kan ik dan erg naar uitkijken.”