Toename nieuwe vacatures

De afgelopen jaren nam het aantal nieuwe vacatures toe, met slechts een kleine terugname in 2020. In 2021 steeg het aantal nieuwe vacatures weer voor vrijwel alle beroepsklassen. Zo is gebleken uit cijfers die het CBS vandaag heeft gepubliceerd.

Verbanen Heb je nog vragen sollicitatie


Afname in 2020

Administratieve en economische vacatures namen in 2020 het sterkst af, een terugval met 54 duizend vacatures, om in 2021 flink toe te nemen tot wel 255 duizend. Dienstverlenende beroepen zagen zo’n zelfde ontwikkeling in 2020 en 2021, alsmede de horecabranche. En ook in de detailhandel is sinds de coronacrisis de vraag hersteld.

Krapte op de arbeidsmarkt, maar toch is er nog steeds werkloosheid

Werkgevers ervaren nog steeds dat het lastig is om vacatures ingevuld te krijgen en moeten zich wringen in allerlei hoeken om geschikt personeel te vinden. We kunnen wel spreken van een historische krapte op de Nederlandse arbeidsmarkt.

We zouden kunnen vaststellen dat er voor (bijna) iedereen wel een baan zou moeten zijn, maar toch zitten nog een heleboel werkzoekenden werkloos thuis. Zo ook zo’n 50.000 55-plussers. De situatie is voor deze doelgroep wel erger geweest dan momenteel. Maar nog steeds ervaren zij dat ze moeilijk kunnen opboksen tegen jongere krachten, ondanks dat zij niet alleen zeer capabel zijn en bovendien een ton aan werk- en levenservaring met zich meebrengen.

Ook vragen werkgevers zich af waarom iemand een jaar of langer werkloos is ondanks de krapte op de arbeidsmarkt en dat kan (enigszins onterechte) twijfels en argwaan richting een werkzoekende creëren. Ook wordt er onder de 55-plussers zelf ervaren dat zij niet altijd bekwaam zijn met de huidige, moderne manieren van het sollicitatieproces.

 

Solliciteren anno 2022 valt te leren en zal je tevens een voorsprong geven!

Sterker nog: als je durft aan te geven dat je jezelf hebt ontwikkeld in het moderne solliciteren van vandaag de dag, laat je een potentiële werkgever ook weten dat je extra stappen zet richting een nieuwe baan. Ontwikkelen en blijven ontwikkelen zijn plusjes die je zeker achter je naam mag noteren!

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt veel kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit inspirerende en leerzame  trainingen, waarin je de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door één van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

 

Wil je meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via onderstaande button of bekijk de onderstaande informatiebrochures:

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining