Meer onbelaste kilometervergoeding in 2023 en 2024

Het kabinet zal in 2023 de onbelaste kilometervergoeding verhogen van 19 cent naar 21 cent en in 2024 zal het worden gesteld op 23 cent.

Klinkt goed op het eerste gezicht, echter met de huidige, aanblijvende of zelfs toenemende situaties is een verlaging van de brandstofprijs misschien wel verleden tijd aan het worden en zal het naar verwachting niet meer onder 2 euro per liter duiken. Met andere woorden kunnen we vaststellen dat reizen met het eigen vervoer naar werk vooralsnog tezamen zal gaan met een – noem het maar – hogere ‘eigen bijdrage’ ondanks meer onbelaste kilometervergoeding.

Zelf nu de accijns op brandstof per 1 april verlaagd werd en de prijs per liter eventjes naar een (bijna) normale prijs ging, is dat inmiddels ook weer achter ons. En deze maatregelen zijn ook nog van tijdelijke duur tot 1 januari 2023.

 

De werkgever mag meer kilometervergoeding geven

Kilometervergoeding

Echter worden bedragen boven de genoemde prijsstellingen wel belast. Eerder dit jaar verdween ook de vaste reiskostenvergoeding en werden werkgevers verplicht om alleen daadwerkelijk gemaakte reizen onbelast te mogen vergoeden.

 

Thuiswerkvergoeding

Twee jaar geleden is de thuiswerkvergoeding vastgesteld op 2 euro per dag. CNV onderzocht onlangs onder 1000 thuiswerkers de stand van zaken. Bij ruim 61% is de huidige vergoeding voor thuiswerken niet meer toereikend door de hoge inflatie en stijging van de energieprijzen. Minder dan een procent van de ondervraagden ontvangt wel een hogere thuiswerkvergoeding.

CNV vindt daarom dat de onbelaste thuiswerkvergoeding ook toe is aan een update en zeker naar 3 euro per dag zou moeten gaan. Opmerkelijk is dat 33% helemaal (nog) geen thuiswerkvergoeding ontvangt van zijn of haar werkgever.