Meer vakantiegeld
dat minder waard is

Vakantie

De maand mei is het voor veel werkenden in Nederland de maand waarop het vakantiegeld samen met het salaris op de rekening wordt geschreven. Door belastingtarieven zullen de meeste werknemers onderaan de streep iets meer ontvangen.

Ook als je loon niet gestegen is het afgelopen jaar, zal je ook iets meer ontvangen. Bij een modaal salaris zal er zo’n 4 euro extra vakantiegeld worden uitbetaald. Helaas zullen parttimers en jongeren met een bijbaan – de werkenden die minder dan het fulltime minimumloon verdient – zullen iets minder vakantiegeld ontvangen vanwege de minder snelle opbouw van de arbeidskorting voor lagere inkomens.

 

De enorme adder onder het gras

inflatie

Dat is natuurlijk de inflatie die we vrijwel in alle aankopen op de bon terug zien. Op dit moment geef je alleen maar meer geld uit waar je minder voor terug krijgt.

Maar wie het vakantiegeld daadwerkelijk wil uitgeven aan een vakantie, zal dit jaar veel dieper in de portemonnee moeten tasten. Met de auto en de kip-caravan op vakantie gaan is vanwege de hoge benzineprijs al niet meer rendabel.

Wie deze zomer aan de Middellandse Zee wil vertoeven, zal dit jaar 25% meer moeten uitgeven dan voorgaande jaren. Toch hebben we het er voor over, want sommige reizen zijn nu al uitverkocht. Andere reizen zullen goedkoper kunnen zijn, maar op de plaats van bestemming zal het weer duurder uit kunnen vallen. Kijk bijvoorbeeld naar populair vakantieland Turkije waar de inflatie op dit moment op een recordhoogte van 70% staat(!).