Aantal startende ondernemers lager,
ondernemers die stopen hoger

Verbanen stoppen met je bedrijf

De Kamer van Koophandel meldt dat het aantal startende, nieuwe ondernemingen is afgenomen, terwijl het aantal ondernemers dat hun bedrijf stopte is toegenomen.

Nu de coronasteun is gestopt, veroorzaakt dat een kantelpunt in het bedrijfsleven. Ondernemers worstelen nog steeds met de financiële gevolgen van de pandemie en met de nu stijgende energiekosten en toenemende inflatie daalt het vertrouwen in de economie.

De webwinkels namen toe tijdens de pandemie, maar nu alles weer geopend is worden er minder marktkansen voor internetwinkels verwacht. Juist omdat er zoveel in de afgelopen twee jaar gestart zijn, valt op den duur ook een groot aantal stoppers in deze sector te verwachten. Daarnaast is ook het aantal faillissementen flink omhoog gegaan vanaf begin dit jaar.

 

De wereld verandert

Toenemende inflatie, stijgende prijzen, economische malaise en aan de andere kant opkomende, nieuwe wereldmachten. Meer en meer wordt duidelijk dat we in het Westen het eind van de huidige economische cycle aan het naderen zijn. En alhoewel er vingers naar oorzaken gewezen kunnen worden, is het in het verleden vaker en min of meer op dezelfde wijze gebeurd. De wereld veranderd immers razendsnel op het moment, zowel positief als negatief, en daarom is het interessant om van de geschiedenis te leren.

Een onlangs geüploade video van miljardeninvesteerder Raymond Dalio laat zien hoe diverse wereldmachten zijn opgekomen, hun moment in de zon hebben gehad om langzaam maar zeker uit te doven. Dit aan de hand van de drie belangrijkste wereldmachten van de afgelopen eeuwen: de Nederlandse, Engelse en de huidige Amerikaanse wereldmacht. Op een vrij eenvoudige, leerzame wijze vertelt Dalio hoe (financiële) verschuivingen in wereldorden zich in het verleden plaats hebben gevonden en geeft het op die manier een glimp van een vrijwel zekere toekomst.

De video is inmiddels 10 miljoen keer bekeken en is een absolute aanrader.