Dag van de Thuiswerker

Verbanen Thuiswerken

16 maart is uitgeroepen tot ‘Dag van de Thuiswerker’, want ja: het is alweer twee jaar geleden sinds we praktisch hals over kop te horen kregen dat we thuis moesten gaan werken en het moment dat de coronamaatregelen en lockdowns van kracht gingen. De meeste mensen die vanwege hun werkzaamheden thuis konden werken, sloten zich op dat moment aan bij de mensen die al thuis werkten. Bijvoorbeeld vanwege een aandoening.

In een sneltreinvaart hadden vele organisaties videobeldiensten als Zoom en Teams omarmt en snel weten te integreren in hun bedrijfsvoering. Alhoewel het thuiswerkadvies is opgeheven, zijn organisaties die het kunnen overgestapt op het hybride werken: deels thuis, deels op de zaak. Desondanks komen we door de technische omslag van 2020 makkelijk én efficiënter met elkaar in contact. Want waarom zou je bijvoorbeeld nog steeds de drukte van de weg opzoeken, naar rode lampen in de files staren en lang onderweg moeten zijn om ergens een uur te vergaderen als het ook prima via een Skype-call kan gaan? En geef toe: met de prijs die je vandaag aan de pomp betalen moet, lever je zowel (reis)tijd als geld in voor een rit.

Ook de krapte op de (lokale) arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat organisaties elders in het land talent kunnen aannemen: een medewerker die af en toe de lange reis naar de locatie kan maken en verder uitstekend vanuit huis aan de slag kan gaan.

De initiatiefnemer van deze dag, Webmastery, legt vooral de nadruk op het verkrijgen van een betere balans op het leven en ziet het ook als een mogelijkheid voor werkgevers om minder snel afscheid te hoeven nemen van werknemers die langdurig ziek (dreigen te) worden en/of moeite hebben met reizen naar werk en de drukte op kantoor.

N.a.v. de Dag van de Thuiswerker in 2021 liet Webmastery een onafhankelijk onderzoek uitvoeren, waaruit is gebleken dat 45% van de thuiswerkers na de coronacrisis meer wil thuiswerken dan ze voor de coronacrisis deden.

Op social media vraagt de initiatiefnemer aan iedereen om aan de hand van een foto met de hastag #DagvandeThuiswerker te delen wat men het grootste voordeel vindt van thuiswerken.