Hierbij ontvangt u onze tweede editie van de Verbanen Update!

Ook in 2022 groeit Verbanen door. Steeds meer werkgevers weten de weg naar ons te vinden. Niet vreemd, want onze resultaten over 2021 spreken voor zich. Vorig jaar mochten wij wederom meer kandidaten voorzien van nieuw toekomstperspectief in werk. Bovendien waardeerden onze klanten ons voor het 3e jaar op rij met een nóg hogere klanttevredenheid: een 8,2!

Onlangs mochten we onze Blik op Werk-certificering weer een jaar verlengen. Na een uitvoerige audit zijn we ook hiervoor weer cum-laude geslaagd. We zijn er trots op!

De groei van Verbanen resulteert ook bij ons – vermoedelijk net als bij uw organisatie – in vacatures. Misschien is het wat ongebruikelijk voor in een nieuwsbrief, maar een brutaal mens…..; kent u iemand in uw omgeving óf bezit u zelf misschien de kwaliteiten die wij zoeken, kijk dan eens naar de vacatures bij Verbanen op onze website:

Veel leesplezier!

– Paul Boon, Directeur Verbanen

Verbanen Paul Boon Blog

Bij Verbanen begeleiden wij iedere dag met veel passie en werkplezier onze kandidaten in hun zoektocht naar een baan die matcht met hun gezondheid en talenten.

Vanuit vijf hoofdlocaties werken wij met enthousiaste coaches die tijdens deze zoektocht bijzondere ervaringen opdoen met hun kandidaten. Iedere kandidaat heeft een eigen verhaal en een andere voorgeschiedenis. Het pad richting die nieuwe baan bewandelen onze kandidaten, samen met onze coaches, op zijn of haar eigen manier.

In deze Verbanen Update delen wij één van die ervaringen van onze coach uit Zwolle:
Hermen Troost.

Stelling: Mijn organisatie heeft voldoende kennis in huis als het gaat om Verzuim en Wet verbetering Poortwachter

In het vakgebied van leidinggevende en HR krijgt u er vroeg of laat mee te maken: de begeleiding van een zieke werknemer. Voor een buitenstaander klinkt het als een simpel proces, maar gezien de wet- en regelgeving komt hier veel meer bij kijken. Daarom vandaag de volgende stelling in onze update:

Mijn organisatie heeft voldoende kennis in huis als het gaat om Verzuim en Wet verbetering Poortwachter

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Als uw antwoord op de bovenstaande poll ‘Deels’ of ‘Oneens’ is, meld u dan aan voor de gratis webinar van onze collega’s van mkbasics.nl ‘Wet verbetering Poortwachter en de rol van leidinggevenden in de begeleiding’.

Het webinar zal ingaan op verschillende vraagstukken omtrent de Wet verbetering Poortwachter. Wat is nu eigenlijk de Wet Verbetering Poortwachter? En wanneer spreken we over verzuim? Heeft u als leidinggevende beïnvloedingsmogelijkheden?

Naast de theorie en een stuk wet- en regelgeving, deelt een expert haar ‘lessons learned’ en beste praktijkvoorbeelden zodat u weer helemaal up-to-date bent!

Aanmelden kan nu via de onderstaande button:

Bij de zoektocht naar nieuw werk merken we bij Verbanen dat werknemers vaak een passende opleiding voor een andere functie missen. We adviseren in onze trajecten dan ook regelmatig om te kijken of er een opleiding is die een werknemer kan doen om zijn of haar cv beter aan te laten sluiten bij de gestelde eisen. Een nadeel hiervan is dat een opleiding vaak om een aardige investering vraagt en er niet altijd budget beschikbaar is. Soms laten we hierdoor kansen liggen. De overheid stelt vanaf maart 2022 gesubsidieerd opleidingsbudget beschikbaar voor iedere inwoner van Nederland tussen 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.

Maak kennis met Kr8werk

Als uw medewerkers doen waar ze goed in zijn, komen ze in hun kracht te staan. Met de heldere aanpak van Kr8werk krijgt u grip op uw route naar een gezonde en succesvolle organisatie met een optimale mix tussen werk en vitaliteit.

Een op de zes werkenden heeft last van burn-outklachten. Reden te meer om stress in uw organisatie in kaart te brengen, inclusief de oorzaken. Kr8werk, het vernieuwde Preventief Medisch Onderzoek (PMO) van Arbo Unie, doet dit met het wetenschappelijk onderbouwde Work Home Resources model. Maar wat houdt dit in en wat betekent het voor uw medewerkers en uw organisatie?