Investeer in de loopbaan van uw medewerker met het STAP-budget!

Bij de zoektocht naar nieuw werk merken we bij Verbanen dat werknemers vaak een passende opleiding voor een andere functie missen. We adviseren in onze trajecten dan ook regelmatig om te kijken of er een opleiding is die een werknemer kan doen om zijn of haar cv beter aan te laten sluiten bij de gestelde eisen. Een nadeel hiervan is dat een opleiding vaak om een aardige investering vraagt en er niet altijd budget beschikbaar is. Soms laten we hierdoor kansen liggen. De overheid stelt vanaf maart 2022 gesubsidieerd opleidingsbudget beschikbaar voor iedere inwoner van Nederland tussen 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.

Voor iedereen is er (onder voorwaarde) maximaal €1000,- subsidie beschikbaar om een opleiding te doen. Het maakt dan niet uit of je werk hebt of juist zonder werk zit. Het doel van het STAP-budget is om de positie van werknemers op de arbeidsmarkt te versterken.

€ 200 miljoen beschikbaar voor
het STAP-budget in 2022

Voor het STAP-budget is er €200 miljoen beschikbaar gesteld in 2022. Er zit dus wel een grens aan het aantal werknemers die via dit budget een opleiding kan volgen. Voor de komende jaren is nog geen budget bekend. Het is dus aan te raden niet te lang te wachten met het uitzoeken van een opleiding en het aanvragen van het STAP-budget. Om een STAP-budget aan te vragen, kan onderstaand stappenplan gevolgd worden:

 1. Zoek en vind op STAP-budget.nl een passende opleiding. De prijzen en duur van de opleidingen zijn genoemd, dus let daar goed op.
 2. Meld je aan bij de aanbieder van de opleiding, je hebt een aanmeldbewijs nodig om de subsidieaanvraag te doen.
 3. Controleer bij het UWV of het mogelijk is de aanvraag in te dienen.
  a.    Zo ja, dan kun je meteen indienen bij het UWV;
  b.    Zo nee, dien dan direct na de start van het traject

Belangrijk is dat de opleiding minimaal binnen 4 weken na de subsidieaanvraag moet starten, controleer dus ook altijd even wanneer de opleiding start. Sommige opleidingen zijn duurder dan €1000,=, dan is het slim om te kijken of er andere mogelijkheden zijn om de rest van de opleiding te betalen. Mogelijk is er een opleidingsbudget beschikbaar, kan het UWV een bijdrage leveren (bij een uitkering), is er O&O-fonds (opleiding- en ontwikkelingsfonds) dat meebetaalt aan opleidingen of is een nieuwe werkgever bereid om mee te betalen.

Op dit moment staan er verschillende opleidingen op de website van het STAP-budget en komen er regelmatig nieuwe opleidingen bij. Het aanbod per opleidingsniveau is divers: van zorg tot bouw, ICT tot logistiek en alles daar tussenin. Het aanbod van opleidingen is op dit moment al erg breed. Van zorg tot bouw, van ICT tot logistiek en alles wat er tussenin zit. Voor alle opleidingsniveaus zijn opleidingen beschikbaar, dus voor ieder wat wils.

Wilt u dat uw werknemers zich blijven ontwikkelen en hun kansen op de arbeidsmarkt vergroten? Ga dan nu met ze aan de slag om hun mogelijkheden te onderzoeken en maak gebruik van het STAP-budget!

Meer informatie over het STAP-budget vindt u hier.

Budget voor deze periode op? Pak een volgende kans!

Er zijn dit jaar meerdere momenten voor de aanvraag van het STAP-budget. Zorg er daarom voor tijdig bij een opleider te zijn aangemeld. Voor de aanvraag van het STAP-budget zelf op de website van het UWV is flink wat geduld vereist. Omdat zo’n tienduizend mensen op het zelfde moment de subsidie-aanvraag doen, wordt men in een digitale wachtrij geplaatst en kan de wachttijd op het drukste moment oplopen tot zo’n 12 uur. Houd er ook rekening mee dat het aanmeldsysteem door de drukte overbelast kan raken!

Tip voor de lange wachtrij: wanneer u in een wachtrij zit die langer dan een uur zal duren, zorg dat u in meerdere browsers en incognitovensters in een wachtrij zit. Het kan voorkomen dat de ene browser meldt dat er sprake is van overbelasting van het systeem, terwijl de ander doorloopt. Pas nadat de wachttijd is verstreken kunt aan de hand van uw DigiD inloggen. Let erop dat ook het systeem van DigiD overbelast kan raken. Pas wanneer u daadwerkelijk in het portaal van STAP zit kunt u uw aanvraag indienen. 

Dit zijn de periodes in 2022 wanneer u STAP-budget kunt aanvragen:

 • 1 maart 2022 t/m 30 april 2022

 • 2 mei 2022 t/m 30 juni 2022

 • 1 juli 2022 t/m 31 augustus 2022

 • 1 september 2022 t/m 31 oktober 2022

 • 1 november 2022 t/m 31 december 2022

OVAL