Nederlandse jongeren willen emigreren voor betere baankansen

En dat is niet goed voor de Nederlanse economie. Uit een recente enquête van de SNS bank is gebleken dat 25% van de jongeren vindt dat Nederland onvoldoende kansen biedt op inhoudelijke of financiële, interessante banen. En ruim 33% zou emigreren overwegen als beter werk buiten onze landsgrenzen te vinden is. Dreigen wij jonge talenten te zien verdwijnen in de nabije toekomst?

Internationale dag van de jongerenvaardigheden

Jongeren lijken steeds minder belangrijk te vinden waar ze wonen als het om werk gaat. Natuurlijk spelen er ook andere zaken mee. Denk bijvoorbeeld aan de woningmarkt die voor starters geen perspectief biedt.

Naast financieel interessant, moet werk iets zijn waar je trots op kunt zijn en waar je energie en plezier uit haalt. Niet voor niets vinden jongeren het belangrijk dat zij werk (gaan) doen waar zij werkgelukkig van worden en steeds meer jongeren vinden dat werkgeluk elders dan op Nederlandse bodem te kunnen vinden.

 

Internationale recruiters

Als je als jongere net uit de schoolbanken komt en je LinkedIn-profiel bijwerkt, maak je – indien je vooropleiding aansluit – ontzettend veel kans een keer benadert te worden door een internationale recruiter. In de meeste gevallen gaat het om buitenlandse IT-organisaties, die naast interessante functies en ontwikkelmogelijkheden, ook op de proppen komen met een uitgebreid relocatiepakket inclusief huisvesting en extra’s zoals lidmaatschap bij een sportschool en maandelijkse bonnen voor bijvoorbeeld lokale entertainment en voedsel.

Naast het avontuur van in het buitenland werken, zetten organisaties in op comfort en luxe om talent aan te trekken. En meer en meer jongeren zullen moeilijk nee kunnen zeggen met zulke prachtige aanbiedingen.

Hoe houden wij Nederland interessant om ons jonge talent te kunnen behouden?