Verbanen Update oktober 2021

Wij zijn super enthousiast om deze eerste editie van de Verbanen Update met u te delen! Laten we ons eerst even voorstellen:

Verbanen is ervan overtuigd dat er voor iedereen in Nederland tenminste één baan is die past bij zijn/haar gezondheid en talenten. Het is onze missie om die baan samen met onze klanten en kandidaten te vinden. Zodat werknemers weer toekomstperspectief krijgen als het even tegen zit.

We zijn onze missie op 1 januari 2018 in Rotterdam gestart met een klein team van twee coaches, een binnendienstmedewerker, een communicatiemedewerker en een manager.

Al snel werd duidelijk dat onze specifieke aanpak werkt. Door onze unieke onderzoeksmethodiek, de hoge mate van persoonlijke aanpak en intensieve begeleiding behaalden we al direct veel successen.

Vanuit een verzuim- of re-integratiesituatie hebben wij veel succesvolle herplaatsingen weten te realiseren, waardoor Verbanen vanaf 2019 is gaan groeien en inmiddels een landelijke dekking heeft. We zijn gegroeid naar een zelfstandige organisatie binnen de Arbo Unie groep, waarbij we onze dienstverlening inmiddels landelijk aanbieden met 7 teams van Coaches, 38 artsen, psychologen, arbeidsdeskundigen en een Binnendienstafdeling van vier medewerkers  In totaal werken we bij Verbanen elke dag met enorm enthousiasme vanuit onze missie. Zo`n 630 werkgevers hebben de weg naar Verbanen inmiddels weten te vinden!

Met deze Verbanen Update willen we u op de hoogte houden van arbeidsmarkt gerelateerde onderwerpen, interessante weetjes en ontwikkelingen binnen re-integratie, arbeidsmobiliteit en Verbanen.

Veel leesplezier!

– Paul Boon, Directeur Verbanen

Verbanen Paul Boon Blog
Verbanen Poll

Stelling: Ik sta stil met mijn medewerkers bij waar zij zichzelf en hun carrière zien over drie jaar

 

Corona en de beperkende maatregelen hebben de wereld in korte tijd veranderd. Vele organisaties hebben het hybride werken (deels thuis, deels op kantoor) inmiddels omarmt. Alhoewel we ruim 1,5 jaar het fysieke contact op kantoor hebben gemist, hebben we in korte tijd geleerd dat we makkelijker en efficiënter met elkaar in contact kunnen treden. Helaas zijn er ook mensen die in de afgelopen periode hun baan verloren hebben.

Deze ontwikkelingen zijn een belangrijke rol in ons leven gaan spelen. Dit vraagt van een ieder om kritisch te kijken naar zijn of haar eigen loopbaanperspectief. Daarom de volgende stelling in de Verbanen-poll:

Ik sta stil met mijn medewerkers bij waar zij zichzelf en hun carrière zien over 3 jaar

Bekijk resultaten

Laden ... Laden ...

Bij Verbanen begeleiden wij iedere dag met veel passie en werkplezier onze kandidaten in hun zoektocht naar een baan die matcht met hun gezondheid en talenten.

Vanuit vijf hoofdlocaties werken wij met enthousiaste coaches die tijdens deze zoektocht bijzondere ervaringen opdoen met hun kandidaten. Iedere kandidaat heeft een eigen verhaal en een andere voorgeschiedenis. Het pad richting die nieuwe baan bewandelen onze kandidaten, samen met onze coaches, op zijn of haar eigen manier.

In deze Verbanen Update delen wij één van die ervaringen van onze coach uit Nieuwegein: Peter von Rotz.

Artikel NL leert door

Afgelopen jaar is er voor de tweede keer vanuit de Overheid een subsidie beschikbaar gesteld voor gratis ontwikkeladvies, voor iedereen die zich wil richten op zijn of haar loopbaan;
NL leert door. Verbanen heeft zich ingezet om een NL leert door-loopbaantraject aan te bieden en in december 2020 zijn er tientallen ontwikkeltrajecten vanuit deze subsidie gestart. Werkend, niet werkend, gezond, ziek: iedereen mocht er gebruik van maken!