Verbanen
is mensenwerk


Bij Verbanen begeleiden wij iedere dag met veel passie en werkplezier onze kandidaten in hun zoektocht naar een baan die matcht met hun gezondheid en talenten.

Vanuit vijf hoofdlocaties werken wij met enthousiaste coaches die tijdens deze zoektocht bijzondere ervaringen opdoen met hun kandidaten. Iedere kandidaat heeft een eigen verhaal en een andere voorgeschiedenis. Het pad richting die nieuwe baan bewandelen onze kandidaten, samen met onze coaches, op zijn of haar eigen manier.

In deze Verbanen Update delen wij één van die ervaringen van onze coach uit Nieuwegein: Peter von Rotz.

,,Als Verbanencoach adviseer ik werkgevers over verzuim, re-integratie 2e spoor en outplacementtrajecten en stel ik na een uitgebreide intake een passend zoekprofiel op met de medewerker.

Bij een van mijn klanten, waar een advies voor een 2e spoor is afgegeven naar aanleiding van een arbeidsdeskundig onderzoek, vertelde de HR Adviseur tijdens het gesprek dat de medewerker erg terughoudend en wantrouwend was. Ik heb de werkgever voorgesteld om eerst een kennismakingsgesprek tussen de medewerker, de Jobcoach en mij te hebben. Zo kon de medewerker zelf beslissen of wij de juiste coaches waren. Tijdens dit gesprek hebben wij aangegeven dat het bij Verbanen draait om het vinden van de baan die past bij zijn gezondheid en talenten. Het was een emotioneel gesprek voor de medewerker en we voelden dat de opgebouwde muur van kandidaat langzaam verdween en er vertrouwen ontstond. De werkgever en medewerker waren erg te spreken over onze zorgvuldige aanpak, waardoor we het 2e spoortraject mochten starten voor de medewerker.”

Verbanencoach Peter von Rotz
Peter von Rotz
Verbanencoach

Bij onze 2e spoortrajecten beginnen we met een uitgebreide intake waarbij de medewerker zijn/haar verhaal kan vertellen en waarbij wij samen met de medewerker kijken naar mogelijke andere passende functies op de arbeidsmarkt. Ook vult de medewerker vragenlijsten in om de gezondheidssituatie van de medewerker helder te krijgen. Deze medewerker wilde graag terug naar zijn eigen functie als Manager, maar tijdens het gesprek heb ik hem perspectief gegeven voor ander werk bij een andere werkgever.

Na de intake volgt een uitgebreid multidisciplinair onderzoek: de One Day Experience. Tijdens deze dag gaat de medewerker in gesprek met een Bedrijfsarts, GZ-Psycholoog en Arbeidsdeskundige van Verbanen. Centraal in dit onderzoek staat de mogelijkheid voor ander werk vanuit de invalshoek van onze professionals: welke arbeidsmogelijkheden sluiten aan op het Inzetbaarheidsprofiel, mogelijke interventies en tips voor de jobcoaching. We nemen voor ieder gesprek ruim de tijd.

 

Na een multidisciplinair overleg maak ik een uitgebreid rapport op met onze bevindingen, conclusies en adviezen in het 2e spoor. Dit bespreek ik later ook met de kandidaat.

 

De gesprekken tijdens de One Day Experience hebben de horizon van de kandidaat verbreed en hem bevestiging gegeven dat hij op de goede weg zit. Het was mooi om te zien dat dit proces hem inzichten gaf voor functies waar hij nog niet over had nagedacht. Samen met de Jobcoach is de medewerker zich vervolgens gericht gaan oriënteren op de arbeidsmarkt. Hierbij is ook veel persoonlijk aandacht om de medewerker te begeleiden naar ander passend werk.

 

Het bijzondere aan deze casus is dat de medewerker zeer kwetsbaar was, zocht naar vertrouwen en zich vastklampte aan zijn eigen functie, het 1e spoor. Door de gesprekken bij Verbanen durfde de medewerker zich open te stellen en kreeg hij weer zelfvertrouwen. De medewerker heeft inmiddels een werkervaringsplek als Projectmanager. Door de inzet van het 2e spoortraject bij Verbanen voelde de medewerker zich gehoord, staat hij in zijn kracht en heeft hij weer vertrouwen in de toekomst.

 

Mijn passie in werk is het begeleiden van deze mensen en ze weer hoop en perspectief te bieden. Verbanen is mensenwerk! Wij stellen de kandidaat centraal en zetten in op persoonlijke aandacht door onze Coaches en Professionals. Verbanen gaat voor een baan die past bij iemands gezondheid en talenten.”

Peter werkt sinds 2020 als Verbanencoach waarbij hij aan de start staat van het verbanentraject: de onderzoeksfase. Samen met zijn team – bestaande uit een Bedrijfsarts, GZ-Psycholoog en een arbeidsdeskundige – kijken zij tijdens de One Day Experience vanuit verschillende invalshoeken naar de kandidaat. Ieder teamlid kijkt vanuit zijn/haar eigen expertise om zo gezamelijk passende zoekrichtingen te bepalen waarin de kandidaat in het vervolg van het traject zich samen met de jobcoach verder op kan oriënteren.

Wilt u meer weten over het 2e spoor re-integratietraject van Verbanen?
Klik op de onderstaande button: