Voor de helft van de tijd op kantoor

Update 12-10

(Deels)Thuiswerken als standaard

Anders Reizen publiceert vandaag de resultaten van een grootschalig onderzoek onder 6000 werkende Nederlanders met betrekking tot werken en reizen na corona. Hieruit is gebleken dat het grootste deel van de ondervraagden, die thuis kunnen werken, thuis willen blijven werken als de corona-situatie ten einde loopt.

Vier op de tien willen voornamelijk minder reizen naar het werk om vooral de auto te kunnen laten staan. Met de huidige benzineprijs en de onbelaste kilometervergoeding die hier niet in meebeweegt, is dat argument best te begrijpen. De Vereniging Zakelijke Rijders pleit al langer voor een verhoging van de vergoeding en een jaarlijkse indexatie, zoals destijds door het kabinet beloofd was. Sinds 2008 is de onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer niet meer aangepast.

Volgens Anders Reizen moeten organisaties het hybride werken (deels thuis, deels op kantoor) meer gaan omarmen, maar dat vergt wel een denkomslag: van hiërarchie en controle naar een werkcultuur dat uitgaat van vertrouwen, vrijheid en eigen verantwoordelijkheid. De vrijheid om te kiezen wanneer iemand op kantoor verschijnt wordt namelijk door een groot deel van de ondervraagden genoemd.


Kansen voor organisaties

Volgens de helft van de ondervraagden maakt het hen niet uit waar ze wonen om thuis te kunnen werken. En dat biedt kansen voor organisaties die te kampen hebben met het vinden van talent binnen de eigen regio. Door hybride werken te promoten in vacatures, kunnen zij mensen aannemen die verder weg wonen en het niet erg vinden om een enkele keer wat langer te reizen om op locatie te zijn.

De uitgebreide publicatie tref je hier.

 

Update 30-6

Uit een peiling van vakbond FNV onder haar leden is gebleken dat slechts 10% van de werknemers weer fulltime op kantoor wil gaan werken. 20% wil alleen maar thuis blijven werken en 70% is voor de hybride vorm van werken: deels thuis, deels op kantoor. Uiteraard gaat dit over de mensen die in staat zijn hun werk thuis te kunnen werken, zo ongeveer half Nederland.

De praktische voordelen van het thuiswerken die worden genoemd zijn: het hebben van een betere concentratieboog, productiever kunnen zijn en het beter indelen van de eigen tijd. Daarnaast zegt ruim de helft van de ondervraagden thuis daadwerkelijk net zoveel uren te werken op kantoor. Bijna 40% meent zelfs daadwerkelijk méér te werken.

Ook zijn er voordelen voor werknemers die vóór de coronacrisis de werkvloer niet altijd prettig hebben ervaren en daar sinds het thuiswerken veel minder last van hebben.

 

Oorspronkelijk artikel

Er zijn het afgelopen weekend flink wat versoepelingen ingegaan. Eén daarvan is het aangepaste advies van het kabinet: ‘werk thuis, tenzij het niet anders kan’ is nu vervangen voor het advies ‘werk voor maximaal 50% van de werkweek op kantoor en hou de 1,5 meter maatregel aan’.

Maar niet alle kantoren zijn klaar om naar 50% bezetting op te schalen en daar zijn verschillende redenen voor te noemen. Er zijn organisaties die hun eigen maximale bezetting kiezen en de zomer gebruiken om te experimenteren met het opschalen naar een hogere bezetting. Andere kantoren menen dat de 1,5 meter maatregel niet praktisch is om te kunnen opschalen en lopen daar tegenaan: die ruimte is er simpelweg niet overal.

Hybride werken

Voor veel kantoren zal opschalen naar 100% bezetting wellicht nooit meer komen en zien zij meer toekomst in de hybride vorm van werken: deels thuis en deels op kantoor. Er zijn zelfs een aantal bedrijf die al voor de toekomst met de hybride vorm rekening gehouden hebben en een deel van het vastgoed alvast van de hand doet.

Thuis werken voor de efficiëntie, naar kantoor voor de verbinding

Alhoewel we ruim 1,5 jaar het fysieke contact op kantoor hebben gemist, hebben we in korte tijd geleerd dat we makkelijker en efficiënter met elkaar in contact kunnen treden. De drukte van de weg hebben we aanzienlijk minder vaak opgezocht en lang onderweg zijn om ergens een uur te vergaderen bleek eigenlijk prima te kunnen via conference calls.

Mensen blijven contactdieren. Collectief gezien zijn we min of meer op een bepaalde manier tijdens de coronacrisis vereenzaamd geraakt. Elkaar fysiek in de ogen aan kunnen kijken hebben we als tribale wezens gewoon nodig. Om toch af en toe richting de kantoor te kunnen gaan, moeten we (en zijn we meer) gaan beschouwen als een mogelijkheid tot verbinding.