Werkgelegenheid stijgt en 21st century skills  worden belangrijker

Nu er meer mogelijk is door de versoepelingen van de beperkende coronamaatregelen, merken de uitzendbureaus en vacaturesites ook weer een toename in vacatures. Werkgevers verwachten dit kwartaal een stijging van de werkgelegenheid van zo’n 9%.

 

Jouw 21st century skills komen nu van pas!

Door de corona-lockdown is de arbeidsmarkt in raptempo meer en meer gedigitaliseerd. De vraag naar digitale vaardigheden – ook wel de 21st century skills genoemd – en het zelf beschikken én blijven ontwikkelen van deze skills wordt voor ons belangrijker. Omdat meer sectoren nu digitaliseren, maakt het voor werknemers in een aantal gevallen ook makkelijker om de oversteek te maken naar een andere sector indien deze skills matchen.

 

Werk verandert

Het vak waar je jaren geleden je diploma voor hebt gehaald, is nu al niet meer zoals het toen was. Door technologische ontwikkelingen vragen werkgevers (van nu!) steeds meer om bredere vaardigheden die nodig zijn op de huidige en toekomstige arbeidsmarkt. De behoefte aan digitale vaardigheden is toegenomen. Daarnaast worden ook klantgerichtheid, probleemoplossend vermogen, samenwerken en aanpassingsvermogen als vereiste vaardigheden genoemd. De gevraagde vakkennis wordt niet alleen breder, het werk wordt ook steeds complexer. Ons werk verandert in een sneltreinvaart en hoe snel die trein rijdt hebben we in het afgelopen jaar met eigen ogen gezien!

De automonteur van tegenwoordig moet meer kunnen dan alleen sleutelen. Hij moet bijvoorbeeld weten en kunnen uitlezen welke modules van een computergestuurd systeem van de auto niet reageert. De fietsenmaker heeft te maken met defecte accu’s van e-bikes, iets wat hij 10 jaar geleden zelden in zijn werkplaats tegenkwam. Een lasser moet door middel van speciale laser-software staal kunnen bewerken. Dit zijn slechts een paar ambachtelijke voorbeelden.

Het oude zwarte schoolbord werd in 1841 als revolutionaire uitvinding gezien voor het onderwijs. Het heeft decennia geduurd voordat het witte stukje krijt werd ingewisseld voor de whiteboard-stift. En niet zo heel lang geleden is ook dat bord uit het klaslokaal verdwenen en heeft het plaatsgemaakt voor het interactieve digibord. Leraren hebben meer en beter ‘analytic insight’ om resultaten van scholieren te meten door digitale toepassingen. Daarnaast heeft de komst van Social Media in het onderwijs tot verandering geleden. Zo hebben scholen intranet-platforms waarbij sterk gelet moet worden op zaken zoals privacy. Niet alles mag zomaar intern en extern gedeeld worden. Daar moet je tegenwoordig als docent en als schoolbestuur ook rekening mee houden.

Kennis over nieuwe technieken en moderne methoden worden steeds belangrijker en dat niet alleen: je moet jezelf continue bijscholen om bij te kunnen blijven in je vak. Het klinkt hard maar:

Doe je vandaag niet mee, tel je morgen al niet meer mee!

 

De toekomst is gisteren al begonnen!

Voor werkzoekenden die lang hetzelfde werk ongewijzigd uitvoeren of mensen die al lang uit het arbeidsveld zijn, betekent dit nogal wat. Je moet naast je werkervaring niet alleen kunnen aantonen wat je hebt geleerd tijdens je opleiding of werk, maar ook dat je jezelf daarop hebt ontwikkeld en welke 21e-eeuwse vaardigheden je hebt opgedaan tijdens je hobby, vrijwilligerswerk of wellicht wel alledaagse zaken. Oftewel:

Je moet kunnen aantonen dat ook jij bij de tijd én de toekomst bent,
als je in die 21st-century-sneltrein wilt blijven zitten!

En nu jouw toekomst

Ben jij voorbereid op de toekomst (of het heden)? Hoe weet je of jouw huidige baan dan nog wel bij je past? Om hier inzicht in te verkrijgen biedt Verbanen diverse trajecten, waaronder de Loopbaan APK en het Loopbaanoriëntatietraject.

Verbanen LoopbaanAPK: staat het verkeerslicht van jouw loopbaan op rood, oranje of groen?

De LoopbaanAPK is zoals het woord het eigenlijk zegt: Een kortdurend traject waarbij we onder de motorkap van jouw baan kijken en vrijblijvend meten of jouw huidige functie nog door de keuring komt. Oftewel, staat het verkeerslicht van jouw loopbaan nog steeds op groen of staat het op oranje of rood. Wellicht dat in de laatste twee lichten er iets aan jouw werk enigszins aangepast kan worden om ervoor te zorgen dat je duurzaam en met werkplezier en de slag kan blijven. Of is het misschien tijd om te Verbanen?

Als werkgever kun je dit niet alleen voor een individu, maar ook bij meerdere personen in jouw organisatie uitzetten. Bijvoorbeeld op een afdeling om eens te peilen hoe het ervoor staat met zaken als commitment, samenwerking of werkplezier. Het geeft uw medewerker(s) namelijk inzicht om bepaalde zaken bespreekbaar te maken. 

Jouw loopbaan verkennen met de
Verbanen Loopbaanoriëntatie

Wellicht weet je wel dat het eens tijd wordt om te Verbanen, maar wat voor werk wil je nou eigenlijk echt en welke randvoorwaarden zorgen ervoor dat jij je op je plaats voelt? Loopbaanoriëntatie is een kort durend traject dat antwoord geeft op de vragen ‘Wie ben ik’, ‘Wat kan ik’ en ‘Wat wil ik’. Het advies dat hieruit voortvloeit is vrijblijvend en dient jou inzicht te geven in jouw mogelijkheden. Verandering begint immers met inzicht!