Hoopgevend: ondanks de coronacrisis daalt de werkloosheid

Volgens de laatste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek is er momenteel sprake van een daling van de werkloosheid in Nederland. Ook spreken de cijfers van krapte op de arbeidsmarkt. Deze cijfer spreken de eerdere prognoses over een stijgende trend in de werkloosheid als gevolg van de coronasituatie (gelukkig) tegen.

Verbanen hoopgevend werkloosheid daalt ondanks corona

Het aantal vacatures is het afgelopen kwartaal weer toegenomen en zo lijkt het dus voor de werkloosheid in ons land mee te vallen. Daar waar er eind vorig jaar sprake was van 57 vacatures per 100 werkzoekenden is dat momenteel gestegen naar 73 vacatures per 100 werkzoekenden.

 

Versoepelingen

Er is weer meer vraag naar arbeid omdat de beperkingen sinds deze maand versoepeld zijn en omdat er meer versoepelingen in het verschiet liggen vanaf 5 juni. De deuren mogen voor veel organisaties weer (verder) open en dat betekent dat personeel, dat eerder ontslagen moest worden, weer aangenomen kan worden.

Daarnaast is er veel vraag naar personeel in sectoren waar door de crisis meer behoefte is ontstaan aan (tijdelijk) personeel als gevolg van lockdowns, thuiswerken en de zorg.

 

Meer flex dan vast op dit moment

In het eerste kwartaal is na de afname van 2020 weer een toename te meten in het aantal flexibele contracten. Op dit moment zijn werkgevers nog terughoudend in het aanbieden van vaste contracten. Dat zorgt ervoor dat flexibele arbeidskrachten nog altijd, en zeker in deze tijden, onzeker blijven over het eventuele omzetten van flex naar vast.