Horeca en corona: jarenlange nevenschade in het vooruitzicht

Binnenkort mag de horeca haar deuren verder openen voor (meer) klanten binnen de establishment. Echter zullen onze uitgaven aan de horeca, zoals we deden voor de pandemie, lager zijn en zal de financiële nevenschade bij horecaondernemers langer voortduren.

Horeca, corona en nevenschade

Vanwege de gedwongen horecasluiting, zijn veel consumenten uitgeweken naar diensten die thuisbezorgen. Supermarkten en speciaalzaken hebben hierdoor een enorm marktaandeel bij de horeca weten weg te halen. De gedeeltelijke en beperkte heropening van de horeca zal niet zorgen voor een vernieuwde opleving: een deel van de omzet zal nog jaren blijven in de foodretail.

Omdat de meeste mensen thuis blijven werken, zal de foodretail daar de vruchten van blijven plukken ten nadele van de horeca. Naast het feit dat de supermarkten tijdens de pandemie meer online zijn gaan verkopen en meer mensen de gemakken van het thuisbezorgen van boodschappen en maaltijden zijn gaan omarmen, zijn er ook meer leveranciers die hun producten direct aan hun consumenten zijn gaan verkopen.

 

Nieuw steunpakket

Vandaag zal er weer een nieuw corona-steunpakket worden geïntroduceerd voor na 1 juli met een duur van drie maanden en met uitstel van belasting. Niet alle leden van de Tweede Kamer zijn verrast van de inhoud van dit steunpakket en noemt het nog erg mager voor de ondernemer die financieel nog jaren last zullen hebben van de gevolgen van de coronacrisis.

Denk aan ondernemers die hun omzet zien verdwijnen in belastingachterstanden en daardoor geen belangrijke investeringen kunnen doen. Een aantal Kamerleden pleiten daarom om ondernemers die het zwaar hebben meer uitstel te geven, dan wel kwijtschelding van belasting. Volgende week zal hierover in de Kamer worden gedebatteerd.