Lage opkomst TONK-regeling

Het kabinet heeft als steunmaatregel een kwart miljoen euro vrijgemaakt voor mensen die aanspraak mogen maken op de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijk Kosten (TONK-regeling), maar er is nog weinig van gebruik gemaakt.

Lage opkomst TONK-regeling

De regeling is in het leven geroepen om mensen die hun woonlasten niet meer kunnen betalen en eerder niet in aanmerking kwamen voor de al bestaande coronasteunregelingen, zoals flexwerkers en uitzendkrachten die door de coronasituatie opdrachten zijn verloren. Tot nu toe heeft slechts 10% van wat vooraf werd verwacht een aanvraag ingediend. En dat terwijl in maart nog het beschikbare budget voor de regeling werd verdubbeld van 130 miljoen naar 260 miljoen euro.

 

Bijzondere bestand

De Tonk is gebaseerd op de ‘bijzondere bijstand’ en geven gemeenten de ruimte om daar eigen regels op na te volgen. Zo kan het per gemeente verschillen wat het maximale bedrag is dat een aanvrager mag ontvangen en kan de vermogenstoets per gemeente verschillen.

Het verschilt ook per situatie en per gemeente of de TONK-uitkering als gift wordt gegeven of terugbetaald dient te worden. Wat in elke gemeente gelijk is, is dat de aanvraag van maximaal 6 maanden gedaan mag worden: vanaf 1 januari tot 30 juni 2021. Dat werkt overigens ook met terugwerkende kracht wanneer iemand op dit moment de aanvraag zou doen en kan aantonen dat hij of zij eigenlijk vanaf een eerder moment dit jaar in aanmerking had kunnen komen.

 

“Kom ik in aanmerking?”


Of u in aanmerking kunt komen voor de TONK-regeling kunt u bekijken op de website van De Rijksoverheid.