Dag van de Thuiswerker

Verbanen Thuiswerken

16 maart is uitgeroepen tot ‘Dag van de Thuiswerker’, want ja: het is alweer een jaar geleden sinds we praktisch hals over kop te horen kregen dat we thuis moesten gaan werken en het moment dat de coronamaatregelen en lockdowns van kracht gingen. De meeste mensen die vanwege hun werkzaamheden thuis konden werken, sloten zich op dat moment aan bij de mensen die al thuis werkten. Bijvoorbeeld vanwege een aandoening.

In een sneltreinvaart hebben vele organisaties videobeldiensten als Zoom en Teams omarmt en snel weten te integreren in hun bedrijfsvoering. En alhoewel het fysieke contact met collega’s zelfs tot de dag van vandaag wordt gemist, komen we wel makkelijk én efficiënter met elkaar in contact. Want waarom zou je bijvoorbeeld de drukte van de weg opzoeken, naar rode lampen in de files staren en lang onderweg moeten zijn om ergens een uur te vergaderen als het ook prima via een Skype-call kan gaan?

Er zijn tal van terechte redenen om de shift naar thuiswerken te doen overspoelen door het negatieve narratief van de coronasituatie. Maar dat is in ieder geval niet waar de initiatiefnemer van deze dag, Webmastery, vandaag de nadruk op wilt leggen. Zij legt de nadruk met name op het verkrijgen van een betere balans op het leven en ziet het ook als een mogelijkheid voor werkgevers om minder snel afscheid te hoeven nemen van werknemers die langdurig ziek (dreigen te) worden en/of moeite hebben met reizen naar werk en de drukte op kantoor. Op social media vraagt de initiatiefnemer aan iedereen om aan de hand van een foto met de hastag #DagvandeThuiswerker te delen wat men het grootste voordeel vindt van thuiswerken.

Als de coronasituatie aanhoudt, wat is dan het belang van toch (veilig) samenkomen?

Mensen zijn nou eenmaal contactdieren, tribale wezens. En het afgelopen jaar hebben we ook wel gezien dat we, collectief gezien, min of meer op een bepaalde manier vereenzaamd zijn geraakt. Elkaar fysiek in de ogen aan te kunnen kijken hebben we gewoon nodig en juist om toch af en toe richting de zaak te mogen gaan, moeten we (en zijn we) gaan beschouwen als een mogelijkheid tot verbinding. Zeker als we nog niet terug kunnen keren naar een open, normale situatie of wanneer jouw organisatie besloten heeft dat dit de permanente werksituatie zal blijven.