Wat zijn je zwakke punten?

Naast Vertel iets over jezelf uit ons eerdere artikel, is Wat zijn jouw zwakke punten? een veel voorkomende vraag tijdens sollicitatiegesprekken. Ook dit is zo’n vraag waar sollicitanten mee worstelen. Je moet echt even inzoomen op jezelf en dat kan best lastig zijn. Sterker nog: als je het over jouw zwakheden moet hebben, dan stel je jezelf toch enigszins kwetsbaar op. Althans, dat zou je denken…

Hoe geef je hier het beste antwoord op? Vandaag leer jij hoe je door het correct beantwoorden van wat zijn jouw zwakke punten? jouw sollicitatievaardigheden naar een hoger level kan brengen!

Verbanen Wat zijn je zwakke punten Sollicitatie

Het toegeven van je zwakke punten is geen slecht ding. Iedereen heeft er immers zeker wel één. Bedenk je dat het antwoord op deze vraag iets zegt over je capaciteit tot zelfreflectie en zelfkritiek. Bovendien is het interessant voor de werkgever om te weten hoe jij met je zwakke punten omgaat. Maar ook kan het antwoord de werkgever inzicht geven in jouw oprechtheid en wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft tijdens het sollicitatiegesprek.

Of nog praktischer: waar de werkgever rekening mee kan houden als jij in dienst komt zodat je optimaal aan de slag kunt gaan.


Zeg dit vooral niet!

 

“Ik heb geen zwakke punten!”

Zeg nooit je geen zwakke punten hebt, want dat kan gewoonweg niet waar zijn. Om te beginnen kan een werkgever denken dat je nooit kritisch naar jezelf hebt gekeken of durft te kijken. Of nog erger zelfs: de werkgever kan denken dat je hier een potje staat te liegen. Wantrouwen wil je immers zoveel mogelijk uit de weg zijn.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten Ik heb geen zwakke punten

“Daar heb ik eigenlijk nooit bij stilgestaan. Het wordt mij eigenlijk nooit gevraagd…”

of nog erger:

“Geen idee!?”

Echt waar? Meen je dit nu echt serieus? Wederom ontstaan bij deze antwoorden twijfels over je oprechtheid en je capaciteit tot zelfreflectie. En eerlijk gezegd is het een vrij eenvoudige manier om de vraag slinks te omzeilen. Nooit zeggen dus!

Verbanen Wat weet je over de organisatie geen idee

“Ik ben te perfectionistisch.”

“Ik ben eigenlijk een workaholic.”

of

“Ik neem teveel hooi op mijn vork.”

Wanneer je zo’n antwoord geeft, probeer je op een slinkse wijze de vraag te omzeilen door er een positieve twist aan te geven. Daar wordt zo doorheen geprikt en het komt een beetje fake over. Of je gesprekspartner gaat er meer op doorvragen:  “Ben je niet bang dat het werk je dan een keer teveel wordt?” “Ben je niet in staat om werkzaamheden te prioriteren?” “Ben je te druk in je hoofd?” Probeer je dan maar eens uit dat hoekje te praten waar je jezelf in hebt gewerkt.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten perfectionistisch

Hoe geef je hier dan wel goed antwoord op?

Belangrijk is om de nadruk niet op je persoonlijkheid te leggen. Dat is gewoon wie je bent. Een werkgever kan overigens gaan twijfelen of het een probleem is dat daadwerkelijk te verhelpen is.

Benoem eerder een vaardigheid waar je nog aan moet werken of jezelf in kan verbeteren.

 

Een goed voorbeeld:

“Ik ben een beetje introvert en ik kan soms iets verlegen zijn om mijn ideeën te delen in een ruimte met veel mensen.”

Hier kan een werkgever iets mee. Aan introvert zijn is niks mis mee. Een werkgever kan hier prima rekening mee houden als hij of zij jou in dienst heeft. De werkgever kan bijvoorbeeld tijdens vergaderingen aan jouw vragen om jouw mening of ideeën te delen in de groep. Of een werkgever kan zich bedenken dat met de tijd de scherpe randjes eraf zijn en iemand zich comfortabel genoeg voelt om zijn of haar mening te delen. Het is iets wat ‘te repareren’ valt, door bijvoorbeeld wat comfort, coaching of een training aan te bieden.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten coaching

Een sterker voorbeeld:

Koppel je zwakke punt dat betrekking heeft op een vaardigheid aan een een (verbeterings)plan:

 

“Ik ben zeer creatief ingesteld. Ik kom met veel concepten en ideeën waar ik razend enthousiast over ben en dat wil ik graag delen met iedereen. De laatste jaren merkte ik dat deze ideeën soms goed waren, maar soms ook niet. Ik ben mij bewust dat ik moet werken aan mijn vermogen tot het prioriteren en filteren van deze ideeën.

Ik lees momenteel het boek ‘Het ABC van plannen, organiseren en optimaliseren’ van Martine Vecht. Van de technieken en handvatten die worden besproken in het boek verwacht ik dat deze positief kunnen bijdragen om hierin een verbeterslag bij mijzelf te kunnen maken.

Vanzelfsprekend sta ik open voor uw begeleiding of coaching om mijn creativiteit optimaal in te kunnen zetten voor de organisatie.”

 

Dit is een mooi, eerlijk en oprecht antwoord. Zonder op te scheppen of de vraag op een slinkse wijze te omzeilen. Je geeft toe wat je zwakke punt is, je erkent het probleem en je geeft aan dat je er al mee aan het slag bent om jezelf te verbeteren. Je staat open om met behulp van begeleiding verder aan je zwakke punt te werken, m.a.w: je toekomstige werkgever heeft iets om samen met jou aan te werken zodat jij optimaal aan de slag kan gaan.

Bonuspunten krijg je omdat je een boek leest: je laat zien dat je in staat ben kritisch naar jezelf te kijken en bovendien gemotiveerd en gedreven ben om te groeien en jezelf te ontwikkelen.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten werk aan jezelf

In een aantal punten hoe je je zwakke punten kan formuleren:

  • Wees eerlijk over je zwakke punten
  • Benadruk niet een punt dat te maken heeft met je persoonlijkheid, maar een punt dat betrekking heeft tot je vaardigheden.
  • Je erkent het probleem en je geeft aan dat je inmiddels aan het werk bent jezelf hierin te verbeteren.
  • Je vertelt in welke hoek je een oplossing zoekt om jezelf te verbeteren.
  • Je geeft aan dat je openstaat voor opbouwende kritiek, coaching of sturing vanuit de werkgever.
  • En zoals Vertel iets over jezelf geef je aan dat verbetering hierin een positieve bijdrage zal zijn voor je eigen functioneren en de organisatie.

 

Voorbereiding

Je kan er van uit gaan dat Wat zijn je zwakke punten? een vraag zal zijn die gesteld zal worden tijdens je eerstvolgende sollicitatiegesprek. Het is daarom heel belangrijk dat je echt eens kritisch naar de zwakke punten uit je vaardigheden kijkt en in kaart hebt hoe je jezelf hierin kunt verbeteren. Daarnaast is dit een antwoord dat je het best (voor de zekerheid) goed moet voorbereiden en instuderen. Schrijf het eerst volledig uit, oefen erop en wijzig het naar jouw manier van uitspreken. Hoe je iets opschrijft kan namelijk heel anders klinken of onnatuurlijk overkomen wanneer je het daadwerkelijk uitspreekt.

Herhaling, herhaling en herhaling is zeer belangrijk zodat je weet wat je moet zeggen en zodat het organisch en vanuit jouw oprechte overtuiging overkomt. Oefen desnoods ook voor de spiegel, neem het op met je telefoon, of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen.

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining