Wat weet je over onze organisatie?

Tijdens je eerstvolgende sollicitatiegesprek kan jouw potentiële werkgever aan jou vragen: “Wat weet je over onze organisatie?” Het laatste wat je wil is met een mond vol tanden staan en niet weten wat je precies moet zeggen. Of zoekend naar de juiste woorden slecht met een half antwoord op de proppen komen.

Weet jij hoe je het best antwoord kan geven op deze sollicitatievraag? Vandaag leer jij hoe je je het best kunt voorbereiden, hoe je een fantastisch antwoord geeft op deze vraag en hoe je jouw sollicitatievaardigheden naar een hoger level brengt!

Verbanen Wat weet je over de organisatie


Je staat met een mond vol tanden!

Als je deze vraag niet kunt beantwoorden tijdens je sollicitatiegesprek, is het vrijwel zeker dat je op dit onderdeel punten verloren hebt. Of wellicht nog erger: omdat je weet dat je gefaald hebt in het geven van dit antwoord, zal je merken dat jouw hele stemming in mineur raakt waardoor het gesprek in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Bovendien wil je niet dat de werkgever denkt dat je geen moeite gedaan hebt in de voorbereiding van jouw sollicitatie. Het is net alsof je tijdens een eerste romantische date, met iemand die je vanaf een dating-app hebt leren kennen, je date niet herkent terwijl je staat te wachten aan de bar en je bent ook nog eens zijn of haar naam vergeten. Het is gewoon een afknapper voor je gesprekspartner als je hier niet op kunt antwoorden.

De werkgever kan ook je gedrevenheid en motivatie in twijfel brengen en ook dat is het laatste wat je wil dat een werkgever over jou denkt. Jij wil professioneel overkomen en daarom wil je zeker tenminste twee dingen van de organisatie weten. Want wat wil de werkgever nou echt weten?

De werkgever wil weten of jij de juiste intenties hebt, geïnteresseerd bent in de organisatie en enthousiast genoeg bent voor de kans die zij jou aanbieden.

Verbanen Wat weet je over de organisatie geen idee

Wat moet je doen:

Doe je research!

Als je iets over de organisatie wil weten, zal je toch een beetje research moeten doen. Dat betekent dat je veel meer moet weten over de organisatie dan het summiere alineaatje uit de vacaturetekst. En gelukkig kan je met het internet tegenwoordig heel veel van een organisatie te weten komen.

Is er een website? Dan is dit het startpunt van je onderzoek. Is het bedrijf actief op social media? Wat bericht de organisatie op LinkedIn en wat zeggen volgers over de organisatie op Facebook?

Wat je probeert te achterhalen is:

 • Wat doet de organisatie?
 • De missie en de visie van de organisatie
 • De geschiedenis van de organisatie
 • Welke producten en/of diensten biedt de organisatie?
 • Wat klanten zeggen over de organisatie?
 • Wie zijn of wat weet je van de concurrenten?
 • Wat is de samenstelling van de medewerkers?
 • Verschillende vormen van dienstverlening
 • Locaties

Zoek ook buiten de website en sociale platforms op het internet wat anderen over het bedrijf vinden. Er zijn websites waar mensen recensies plaatsen en hun ervaringen delen, maar wellicht vind je ook in nieuwsbronnen relevante informatie.

Als je goed antwoord kan geven op deze sollicitatievraag, maak je zeker heel veel indruk. Vooral als je het antwoord ook nog eens aanvult met quotes uit deze bronnen en koppelt aan hetgeen waarom deze jou persoonlijk aanspreken.

Verbanen Wat weet je over de organisatie zoeken

Hoe geef je hier goed antwoord op?

Voorbeeld: je solliciteert voor de functie van Jobcoach bij Verbanen.

“Wat weet je over de organisatie?”

“Verbanen is als re-integratie, outplacement en mobiliteitscentrum een businessunit van Arbo Unie en biedt 2e spoor re-integratietrajecten, outplacementtrajecten en loopbaanadvies aan.

Uw organisatie is in 2018 operationeel gegaan en bedient met zo’n 20 medewerkers vanuit vijf hoofdlocaties vrijwel geheel werkend Nederland. Verbanen onderscheidt zich ten opzichte van andere concurrenten uit de branche vanwege de koppeling van talent met gezondheid.

De koppeling met gezondheid spreekt mij persoonlijk ontzettend aan, omdat ik vanuit mijn ervaring in het werkveld weet dat gezonde arbeiders, werkgelukkige arbeiders zijn. Graag wil ik met mijn kennis en vaardigheden op het gebied van coaching een bijdrage leveren in de carrières van mensen en wil ik hen begeleiden naar een baan die matcht met hun gezondheid en talenten.”

Nogmaals: weet ten minste twee onderwerpen van de organisatie waar je bij solliciteert. In slechts een alinea’s hebben we in het bovenstaande voorbeeld zelfs meerdere punten weten af te vinken:

 • Wat doet de organisatie?
 • De missie en de visie van de organisatie
 • De geschiedenis van de organisatie
 • Welke producten en/of diensten biedt de organisatie?
 • Wie zijn of wat weet je van de concurrenten?
 • Wat is de samenstelling van de medewerkers?
 • Verschillende vormen van dienstverlening
 • Locaties

Bovenstaand antwoord vat in het kort samen wat de organisatie doet en zonder al te veel te slijmen licht je toe wat je aanspreekt van de organisatie. Overenthousiast zijn is ook weer niet nodig: blijf eerlijk, oprecht, professioneel en neutraal.

Dus kost het veel moeite om wat onderzoek te doen? Met zo’n kort maar krachtig antwoord is het absoluut de moeite waard en verdien je zeker wel bonuspunten bij je volgende sollicitatie!

Verbanen Wat zijn je zwakke punten coaching

Voorbereiding

Naast je research is het belangrijk dat wat je over de organisatie hebt ontdekt in een kort en krachtig antwoord te formuleren is, gekoppeld aan hetgeen dat je daarvan aanspreekt. Jouw antwoord op “Wat weet je over onze organisatie” dien je daarom het best paraat te hebben en van tevoren goed te hebben voorbereid en ingestudeerd.

Schrijf het eerst volledig uit, oefen erop en wijzig het naar jouw manier van uitspreken. Immers, hoe je iets opschrijft kan heel anders klinken of onnatuurlijk overkomen wanneer je het daadwerkelijk uitspreekt.

Herhaling, herhaling en herhaling is zeer belangrijk zodat je weet wat je moet zeggen en zodat het organisch en vanuit jouw oprechte overtuiging overkomt. Oefen desnoods ook voor de spiegel, neem het op met je telefoon, of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen.

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining