Waarom ben je weggegaan
bij je vorige werkgever?

Eerder kon je op onze website leren hoe je het beste antwoord kan geven op de sollicitatievragen ‘Vertel iets over jezelf?,  ‘Wat zijn jouw zwakke punten?’ en ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’. Maar er zijn meer vragen waar sollicitanten mee kunnen worstelen. Jouw potentiële nieuwe werkgever kan tijdens jouw eerstvolgende sollicitatiegesprek ook vragen:Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever?

Hoe geef je hier goed antwoord op? Hoe kan je dit mooi formuleren, ook wanneer de reden van je vertrek wellicht niet zo positief is? Maak je er een dramatisch verhaal van?

In dit artikel leer je het geheim achter het correct beantwoorden van deze vraag en breng je met deze tips jouw sollicitatievaardigheden naar een hoger level!

Verbanen Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever Job

Je wel kan tal van redenen bedenken waarom jij bij je huidige werkgever weggaat. Hieronder zijn ze teruggebracht naar drie scenario’s.


Scenario 1
Je bent niet ontslagen, maar je zoekt een andere werkgever

 

Je kunt veel redenen bedenken waarom je de overstap wilt maken, zowel positief als negatief. Misschien wil je een volgende stap in je carrière zetten, meer salaris, meer vrijheid, voel je je ondergewaardeerd, wordt het werk je te zwaar of voel je je niet meer op de juiste plek voor welke reden dan ook.

 

Wat zeg je vooral niet?

Wat je nooit en te nimmer moet doen in welk scenario dan ook is negatief praten over je vorige werkgever of organisatie. Want zodra je dat doet en je laat iets van onderliggend wrok over je oude werkgever blijken, zal dat ten nadele zijn van je stemming en je intonatie. En eigenlijk wil je niet terugkijken op een minder moment van je sollicitatiegesprek. Je gesprekspartner zit immers niet te wachten op een dramatisch verhaal: jij wilt professioneel blijven en in gezonde spanning een positief antwoord afwachten!

Aan de andere kant kan je gesprekspartner twijfels over jou krijgen. Ben je iemand die achter iemands rug om negatief over anderen praat? Zal je ook zo over hem of haar praten als je besluit een andere baan te gaan zoeken?

Vertel ook geen hele persoonlijke zaken zoals:

“Ik voel niet dat ik gewaardeerd word in mijn huidige functie.”

“Bij mijn huidige functie vind ik dat ik te weinig betaald krijg voor wat ik doe.”

Een werkgever kan dan bijvoorbeeld twijfels krijgen jouw loyaliteit en motivatie. Dat wil je natuurlijk voorkomen!

Verbanen Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever Boos


Vervolg scenario 1
Je bent niet ontslagen, maar je zoekt een andere werkgever

 

Wat zeg je dan wel? Hier een goed voorbeeld:

“Ik heb de afgelopen drie jaar met veel plezier gewerkt bij Organisatie B.V. Ik en mijn collega’s hebben mooie resultaten behaald met project X.

Ik heb er veel geleerd en had een geweldige samenwerking met mijn collega’s en mijn leidinggevende.

Maar ik vind dat ik klaar ben om mijn horizon te verbreden in uw organisatie, om meer en nieuwe uitdagingen aan te gaan en mij verder te ontwikkelen in mijn vakgebied.”

Een mooi eerlijk antwoord: je licht je oprechte intentie duidelijk toe, zonder je oude werkgever af te vallen. Je geeft aan dat dit jouw keuze is voor een volgende stap in je carrière en verbreding in je vakgebied. En je laat gemotiveerd blijken dat je daadwerkelijk klaar bent om meer aan te kunnen.

Vertel iets over jezelf Je beste versie


Scenario 2
Je bent ontslagen i.v.m. bedrijfseconomische redenen

Dat kan iedereen overkomen. Nu dat er veel collectieve ontslagen vallen als gevolg van de coronacrisis, zal het best kunnen dat dit een reden is waarom je momenteel op zoek bent naar een andere functie. Wellicht is er een andere bedrijfseconomische reden waarom jouw functie komt te vervallen en jij op zoek moet gaan naar een nieuwe werkgever. Of komt simpelweg je tijdelijke contract ten eind en is er geen uitzicht op een vast contract.

 

Wat zeg je niet?

Zeg niet dat je op een dag te horen kreeg dat je baan kwam te vervallen. “Hier ben ik nu!”
Dat kan je natuurlijk op een veel mooiere en begripvolle manier toelichten.

 

Dus wat zeg je dan wel? Hier een goed voorbeeld:

“Ik heb de afgelopen drie jaar met veel plezier gewerkt bij Organisatie B.V. Ik heb er veel geleerd en had een geweldige samenwerking met mijn collega’s en mijn leidinggevende. Helaas heeft de organisatie een paar verkeerde investeringen gedaan en kwamen er, tot verdriet van de organisatie, een aantal functies te vervallen.

Ik zal de samenwerking met mijn collega’s missen, maar tegelijkertijd zie ik dit als een uitgelezen kans om mij in een nieuwe functie in uw organisatie te ontwikkelen op mijn kennis en vaardigheden met betrekking tot social media, en mijn grenzen verder te verleggen in mijn vakgebied.”

of in geval van een aflopend, tijdelijk contract:

“Ik heb de afgelopen drie jaar met veel plezier gewerkt bij Organisatie B.V. Ik heb er veel geleerd en had een geweldige samenwerking met mijn collega’s en mijn leidinggevende. Helaas loopt mijn tijdelijke contract ten eind en ben ik op zoek naar een nieuwe uitdaging in uw organisatie.

Ik zal de samenwerking met mijn collega’s missen, maar tegelijkertijd zie ik dit als een uitgelezen kans om mij in een nieuwe functie in uw organisatie te ontwikkelen op mijn kennis en vaardigheden met betrekking tot social media én mijn grenzen verder te verleggen in mijn vakgebied.”

Dit is een kort, neutraal en eerlijk antwoord: een reorganisatie of een aflopend tijdelijk contract kan iedereen overkomen, het is niets persoonlijks. Je laat ook niet blijken dat je een slachtoffer bent van de situatie. Je houdt je antwoord kort, zakelijk en bovenal professioneel. Bonuspunten ontvang je door aan te geven dat deze ontwikkeling je kracht geeft om elders met jouw kennis en vaardigheden nog meer uit jezelf te halen.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten Sollicitatie


Scenario 3
Je bent bent ontslagen

Bijvoorbeeld op staande voet, om andere persoonlijke redenen, slechte resultaten, uitval door stress en werkdruk of welke andere reden dan ook waardoor je niet meer op de juiste plek zit.

Hopelijk is dit niet het geval voor jou. Maar mocht dat wel zo zijn, moet je eerst bij jezelf nagaan en bewust zijn wat je moet verbeteren om herhaling bij een nieuwe werkgever te voorkomen. Tijdens de trajecten van Verbanen onderzoeken wij in welke functie jouw talenten weer het best tot hun recht komen.

 

Maar wat voor antwoord geef je dan?

“Ik heb de afgelopen drie jaar met veel plezier gewerkt bij Organisatie B.V. Ik en mijn collega’s hebben daar mooie resultaten behaald met project X. Ik heb er veel geleerd en had een geweldige samenwerking met mijn collega’s en mijn leidinggevende.

Na enige tijd bleekt dat mijn visie over de organisatie en mijn kracht met betrekking tot mijn vaardigheden en werkzaamheden niet meer overeenkwamen met die van de organisatie.

Ik ben mij gaan verdiepen in uw organisatie en ben van plan deze kans te pakken om al mijn kennis en ervaringen, die ik heb opgedaan bij mijn vorige werkgever, samen met mijn talenten toe te passen en verder te ontwikkelen in deze uitdagende functie.”

Je houdt het kort en simpel. Je valt je oude werkgever niet af en je licht wederom je oprechte, positieve intentie duidelijk toe. Je blijft rustig, maakt het niet dramatisch of emotioneel en blijft ten alle tijden professioneel. Je houdt het keurig en neutraal.

Belangrijk in alle scenario’s is dat je niet te kort moet wezen, maar zeker ook niet teveel tijd hieraan besteden hoeft. Vertel ook niet de hele geschiedenis van je tijd bij je vorige werkgever. Je richt je in het kort op de tijd bij je vorige werkgever, resultaat en je motivatie voor de nieuwe functie. Bovenstaande voorbeelden zou je in zo’n 30 á 50 seconden op een rustige wijze kunnen uitspreken.

Waarom ben je weggegaan bij je werkgever

Voorbereiding

Je kan er van uit gaan dat Waarom ben je weggegaan bij je vorige werkgever? een vraag zal zijn die gesteld wordt tijdens je volgende sollicitatiegesprek. Het is daarom heel belangrijk dat je je antwoord op zo’n neutraal en positieve wijze weet te formuleren.

Daarnaast is dit een antwoord dat je best voor de zekerheid goed moet voorbereiden en instuderen. Schrijf het eerst volledig uit, oefen erop en wijzig het naar jouw manier van uitspreken. Immers, hoe je iets opschrijft kan heel anders klinken of onnatuurlijk overkomen wanneer je het daadwerkelijk uitspreekt.

Herhaling, herhaling en herhaling is zeer belangrijk zodat je weet wat je moet zeggen en zodat het organisch, neutraal en vanuit jouw oprechte overtuiging overkomt. Oefen desnoods ook voor de spiegel, neem het op met je telefoon, of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen.

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining