Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Daar zit je dan: je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Eigenlijk gaat het gesprek prima: je hebt goed over jezelf kunnen vertellen, er werd gevraagd naar jouw sterke en zwakke punten en toen stelde jouw gesprekspartner de vraag: “Waar zie je jezelf over vijf jaar?” Kan jij in de toekomst kijken? Heb je een glazen bol? Of geef je een oprecht, eerlijk en inspirerend antwoord?

Dit is typisch zo’n vraag die je kunt verwachten bij je eerstvolgende sollicitatiegesprek. Hij komt wellicht niet vaker voor dan de sollicitatievragen die we eerder hebben behandeld, maar je wilt je antwoord wel paraat hebben. Maar hoe geef je hier nou goed antwoord op?

Ook achter deze vraag zit een geheim die jij vandaag te weten komt en kunt toepassen bij je volgende sollicitatiegesprek. En wie weet haal jij die nieuwe job binnen!

Verbanen Waar zie je jezelf over vijf jaar glazen bol

Wat zeg je niet?

“Hier!”
“Over vijf jaar zie ik mijzelf in deze functie”

Leuk, maar is dit een antwoord dat inspireert of ambitieus klinkt? Dat kan natuurlijk veel beter!

 

“Over vijf jaar wil ik mijn eigen organisatie starten”

Oké ambitieus, maar waarom zou de werkgever je nu dan aan moeten nemen? Waarom begin je nu dan niet voor jezelf? Of nog erger: je gesprekspartner kan ook denken “dus over vijf jaar pik je mijn klanten in?”

 

“Er is nu niet veel te kiezen, dus dit lijkt mij voor de komende tijd wel even goed tot de economie weer aantrekt en ik terug in mijn oude functie kan werken”

Wanneer je als gevolg van de coronacrisis je baan verloren hebt, zal de kans groot zijn dat je solliciteert buiten je vakgebied of zelfs in een andere branche. ‘Verlaag’ de functie waar je nu dan op solliciteert niet als een ‘tijdelijke oplossing’. Het geeft wederom niet blijk van je ambitie, noch van jouw loyaliteit.

Verbanen Waar zie je jezelf over vijf jaar tijd

Dus wat wordt er eigenlijk gevraagd?

Het maakt niet uit of deze vraag gesteld wordt voor een tijdelijke baan of voor een langere periode. Onthoud daarom dat de werkgever hoe dan ook enthousiast zal worden van jouw antwoord als je de volgende punten benoemt:

  • Jouw loyaliteit aan de organisatie voor een onbepaalde tijd.
    Bij tijdelijke contracten hoef je dus niet te noemen wat je daarna gaat doen, tenzij er expliciet om wordt gevraagd. Beschouw jouw antwoord alsof je daadwerkelijk over vijf jaar nog bij de organisatie werkzaam kan zijn.

 

  • Je ambitie voor de functie en de organisatie.

 

  • Jouw reële verwachtingen
    Dus geen overdreven verwachtingen! Je benoemt niet dat je uit bent om de baan van de manager, vooral niet als hij of zij degene is die het sollicitatiegesprek met je voert.

 

In jouw antwoord wil jouw gesprekspartner horen dat jij over vijf jaar een formidabele impact hebt gemaakt in jouw functie en de organisatie. Jij wilt immers dat de keuze om jou aan te nemen de beste beslissing is die zij hebben gemaakt, nietwaar? Probeer daarnaast ook te refereren naar je vaardigheden gekoppeld aan de benefits die de organisatie kan hebben.

 

Een goed voorbeeld:
Je solliciteert voor de functie Jobcoach bij Verbanen.

“Ik ben op zoek naar een groeiende organisatie, die mij kansen kan aanbieden om te kunnen groeien in mijn vakgebied en waar ik mijn kennis en vaardigheden op het gebied van coaching kan vergroten.

Op dit punt van mijn carrière zou ik graag bij een organisatie werkzaam willen zijn, waar ik mij op de langere termijn kan ontwikkelen zodat ik met mijn resultaten een positieve bijdrage kan blijven leveren. En ik ben van mening dat uw organisatie mij deze mogelijkheid kan bieden.

Dat gezegd te hebben, zie ik mijzelf graag over vijf jaar werken in uw organisatie!”

 

In bovenstaand voorbeeld wordt duidelijk ambitie voor de organisatie en de functie aangegeven. Groei en loyaliteit wordt gecombineerd vanwege het uitzicht op ontwikkelen in de lange termijn die bovendien kunnen leiden naar succesvolle resultaten voor de organisatie. En de verwachting blijft binnen de reële mogelijkheden die de functie en de organisatie kunnen bieden. Je blijft dus eerlijk, realistisch en oprecht in jouw antwoord.

Vertel iets over jezelf Je beste versie

Voorbereiding

Net zoals alle sollicitatievragen die we in onze eerdere artikelen hebben behandeld, adviseren wij dat je jouw ‘waar zie je jezelf over vijf jaar?’ goed voorbereid hebt. Denk er in ieder geval over na, want alhoewel deze vraag niet altijd gesteld wordt tijdens sollicitatiegesprekken, zou het zomaar wel het geval kunnen zijn. En ook dan wil je niet beslagen ten ijs komen.

Denk goed over jouw antwoord na, schrijf het volledig uit en pas het aan op de manier waarop jij met jouw manier van spreken het zou uitspreken. Je wilt dat jouw antwoord zo natuurlijk en organisch mogelijk uit jouw mond komt en dat is niet altijd de manier waarop je iets opschrijft.

Vervolgens wil je je antwoord goed instuderen en oefenen. Desnoods voor de spiegel of je neemt het op met je telefoon en kijkt het terug. Of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen.

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining