Vertel eens iets over jezelf…

Je had een uitstekende motivatiebrief en cv opgestuurd naar een werkgever. Je wachtte, je wachtte, wellicht ben je zelfs nog even gaan bellen over de sollicitatieprocedure, en toen kwam eindelijk de uitnodiging voor een sollicitatiegesprek bij de werkgever! Je zit een beetje zenuwachtig tegenover je gesprekspartner (of meerdere) en dan krijg je de vraag voorgeschoteld: Vertel eens iets over jezelf…

 

Je raakt lichtelijk in paniek en je weet wellicht niet precies wat je moet zeggen. Je begint te zoeken naar de woorden, naar de zinnen en halverwege je verhaal begin je te twijfelen denk je bij jezelf: “Oh nee, ik heb het verpest!” Je zenuwachtigheid en twijfel beginnen zich uit te stralen in je lichaamshouding en manifesteert zich ook in de intonatie van je stem en van je verdere woordkeuzes. Of nog erger zelfs: wellicht wel voor het verdere verloop van je sollicitatiegesprek.

Gek genoeg is dit zo’n sollicitatievraag waar veel sollicitanten mee worstelen. Moet je je hele levensverhaal oplepelen? Of sta je juist met je mond vol tanden? Vanaf vandaag niet meer: met deze handige tips weet jij voortaan hoe je het beste antwoord geeft op deze vraag!

Vertel iets over jezelf PANIEK


Er is geen tweede kans voor een eerste indruk

 

Je gesprekspartner weet meestal al in de eerste vijf minuten wat voor vlees hij of zij in de kuip heeft. Weet jij hoe je een goede eerste indruk kan maken? Weet jij wat je moet antwoorden op de vraag: vertel eens iets over jezelf.

Het is ook wel een moeilijke vraag om goed op te antwoorden. Want je moet echt even inzoomen op jezelf en dat kan best lastig zijn. Je wilt volledig zijn, maar ook niet opscheppen. Het is veelal makkelijker om iets of iemand anders aan te prijzen. Veel mensen worstelen dan ook op deze toch wel zeer belangrijke sollicitatievraag.

Een goede voorbereiding en weten wat je op deze vraag moet antwoorden brengen jouw sollicitatievaardigheden op dit gebied naar een hoger level! Maar hoe doe je dat?

 

Tip 1. Omdenken van de vraag

Vertel iets over jezelf Omdenken

Als je sollicitatiegesprekpartner jou vraagt Vertel iets over jezelf, vragen ze niet om jouw hele levensverhaal. Er wordt niet gevraagd hoe je bent opgegroeid, je familiesamenstelling, je gezin of je huisdieren. En juist wanneer je je hele levensverhaal loopt op te drammen, leg je dan daadwerkelijk de nadruk op wat belangrijk is voor deze sollicitatie?

Tuurlijk kunnen die onderwerpen ter sprake komen tijdens het sollicitatiegesprek, meer vanuit interesse, maar daar gaat Vertel iets over jezelf niet over.

Denk de vraag dus om. Als je hoort Vertel eens iets over jezelf verander dan de vraag in:

Waarom zou ik jou moeten aannemen?
Wat heb je ons te bieden?
of
Welke oplossingen kan jij onze organisatie bieden?

 

Tip 2. Ja, wees jezelf maar wees vooral de beste versie van jezelf!

Vertel iets over jezelf Je beste versie

Je wilt niet gelijk alles delen, maar je wilt wel uniek zijn en jezelf goed verkopen. Zie het als een first date: je wilt het best overkomen en niet gelijk vertellen wat voor ellende je eventueel in vorige relaties hebt meegemaakt. Je leert elkaar kennen, en zo moet je een sollicitatiegesprek ook insteken: een kennismakingsgesprek waarbij jij je van je beste kant laat zien!

Dus alles wat je zegt tijdens het beantwoorden van de vraag wil je zoveel mogelijk koppelen aan wat je hen te bieden hebt.

Voorbeeldsituatie:
Je komt op sollicitatiegesprek voor een social media/communicatie functie. Welk antwoord geef je op de vraag Vertel iets over jezelf?

Extreem voorbeeld van een fout antwoord:

Uhhh, mijn naam is dus Naam van de Achternaam en ik bennuhh 45 jaar. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Ik heb deze en deze opleiding gevolgd aan de uhhHogeschool van Zierikzee. Emmm.. Ik uhhh ben opgegroeid met social media, en uhhh, ik kijk er vaak op. Umm ik ben er erg bekend mee ennuh, een paar jaar geleden dacht ik ‘daar wil ik wel werk van maken’. Dus ik ben er mee gaan werken, ook voor een paar opdrachtgevers hier en daar. En nu kwam mijn partner met het idee dat ik er een vast beroep van zou moeten maken en toen kwam deze vacature op mijn pad. Dus emm, hier ben ik! Ennuh ik wil hier ook in groeien. Oh en trouwens, het is in de buurt van waar ik woon.

 

Wat is hier fout aan? Afgezien van de uhhh’s en emm’s, het onsamenhangende verhaal en het gebrek aan oprechte overtuiging is het zeer gericht op ‘ik’, ‘ik’ en ‘ik’. Wat ‘ik’ wil, wat ‘ik’ nodig heb, ect.

Richt je dus op de voordelen die jouw gesprekspartner of de organisatie kan hebben als zij jou aannemen.

Daarom is hier een formule die je kunt toepassen voor wat je wel zou kunnen zeggen:

 

De drie S-en

1. Succes

Begin met je succes en gebruik dit als de ijsbreker van je verhaal. Wat ben je geweest? Wat is je achtergrond?
“Mijn achtergrond is… “

De laatste vijf jaar werk ik in mijn vakgebied met social media en ben ik gespecialiseerd in het helpen van organisaties om hun volgers op Facebook, Twitter en LinkedIn te laten groeien aan de hand van de meest uiteenlopende vormen van content- en campagnestrategieën. Ik heb voor verschillende organisaties gewerkt en voor een aantal van deze opdrachtgevers is het mij succesvol gelukt om hun volgers aantallen van 5 tot 75% te vergroten in minder dan 6 maanden. Daar ben ik zeer gepassioneerd over en het geeft mij ontzettend veel plezier in mijn werk. Een aantal van deze opdrachtgevers heb ik zelfs toegevoegd aan mijn referenties.”

 

Je praat over je succes, zonder al te veel op te scheppen, je creëert bovendien een duidelijk verwachtingsbeeld voor je gesprekspartner en/of de organisatie. Je hebt het alleen over de dingen die relevant zijn voor de functie waar je voor solliciteert. Je laat tevens blijken waar je goed in bent en je licht je kennen, kunnen en jouw passies (drijfveren) toe.

 

2. Superkracht (je kracht)

Vertel iets over jezelf Superkracht

Wat is je kracht? En hoe vertel je dat jouw superkracht van toegevoegde waarde kan zijn voor de organisatie?
“Mijn kracht is…”

“Mijn kracht is mijn vermogen om daadwerkelijk te begrijpen wat uw doelgroep wilt hebben en weten. Ik ben in staat om toegevoegde, relevante content te produceren waarvan ik overtuigd ben dat uw doelgroep dit interessant vindt om meer over de organisatie en de dienstverlening te weten te komen en dit ook te delen.”

 

3. Situatie

 

Naar welke situatie ben je op zoek? Hoe ben je van plan het voorgaande (je achtergrond/je succes en je superkracht) toe te passen op de situatie van de organisatie en de vacature waar je voor solliciteert? En hoe pas je je skillset relevant toe voor waar de organisatie naar op zoek is?
“Ik ben op zoek naar…”

 

Ik ben op zoek naar een organisatie waaraan ik met mijn kennis en ervaring in social media een positieve bijdrage kan leveren in het vergroten van conversierates. En waar ik tevens een belangrijke schakel kan zijn in een sterk team waar alle neuzen dezelfde kant op staan. Is dat waar uw organisatie ook naar op zoek is?

 

Ja, je mag best een vraag stellen aan het eind van je Vertel iets over jezelf. Zo laat je ook zien dat je controle hebt op het gesprek en zodoende wordt het ook een daadwerkelijk gesprek tussen twee mensen en niet een ‘interview’. Je gesprekspartner kan daar dan een antwoord op geven:

Ja, daar zijn wij zeker naar op zoek!”
of
“Nee, dat is niet exact waar wij op zoek naar zijn”

Niet? Ok, in dat geval ga je vanaf daar verder het gesprek aan om te achterhalen waar zij wel exact naar op zoek zijn en luister je goed naar wat er gezegd wordt. Vervolgens buig je dat wat wordt gezegd/gevraagd om naar wat jij de organisatie te bieden hebt.

 

Voorbereiding

Zie je antwoord op Vertel iets over jezelf als een script dat je heel goed moet voorbereiden en instuderen. Schrijf het eerst volledig uit, oefen erop en wijzig het naar jouw manier van uitspreken. Immers, hoe je iets opschrijft kan heel anders klinken of onnatuurlijk overkomen wanneer je het daadwerkelijk uitspreekt.


Herhaling, herhaling en herhaling is zeer belangrijk zodat je weet wat je moet zeggen en zodat het organisch en vanuit jouw oprechte overtuiging overkomt. Oefen desnoods ook voor de spiegel, neem het op met je telefoon, of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen. Zo hoef je ook niet bang te zijn dat je tijdens je Vertel iets over jezelf begint te twijfelen of je intonatie en de juiste lichaamshouding verliest. En zo weet je dat je zelfverzekerd als de beste versie van jezelf overkomt!

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining