Heb je nog vragen?

Daar zit je dan. Je hebt je goed weten te verwoorden tijdens je sollicitatiegesprek, de werkgever heeft een inzicht gekregen in jouw kennis en vaardigheden en dan vraagt hij op het eind: Heb je nog vragen?

 

Eigenlijk is alles wel goed ter sprake gekomen en heb je een goed beeld van de functie. Zeg je dan “Nee, alles is mij wel duidelijk!” of laat je aan de hand van jouw vragen nog meer blijken van je enthousiasme en breng je jouw sollicitatievaardigheden naar een hoger level?

Vandaag krijg je wat handige Verbanen-tips mee voor je eerstvolgende sollicitatiegesprek.

Verbanen Heb je nog vragen sollicitatie


“Nee, alles is mij wel duidelijk!”

Wellicht is dat wel zo, althans dat denk je, maar zeg dit nooit! Aan het eind van de meeste sollicitatiegesprekken zal jouw gesprekspartner jou vragen of jij nog vragen hebt. Als je deze niet hebt, eindigt jouw sollicitatiegesprek wellicht wel in mineur.

Als je geen vragen voorbereid hebt, bedenk ze dan ook niet daar ter plekke. Jouw vragen zijn een kans om de deal goed rond te krijgen en te laten blijken dat jij daadwerkelijk interesse hebt in de functie. Dat je werkelijk iets over de functie of de werkzaamheden afweet en dat je gemotiveerd bent voor de baan en de organisatie.

Een voorbereide sollicitant heeft van tevoren een lijst met mogelijke vragen opgesteld.

Verbanen Heb je nog vragen voorbereid

Doe je research!

Je hebt, zoals we in de eerdere sollicitatieartikelen als tip hebben meegegeven, wat onderzoek gedaan naar de organisatie en de functie. Het kan niet anders zijn dat je daar vandaan vragen bij je opkomen. Dus als je hierover vragen stelt, laat je eveneens blijken dat je goed onderzoek hebt gedaan naar de functie en de organisatie. Je laat zien dat je echt de baan wilt hebben en daar met wat research moeite voor hebt gedaan: daar zal je zeker bonuspunten mee scoren!

Onderzoek onder andere:

  • Wat doet de organisatie?
  • De missie en de visie van de organisatie
  • De geschiedenis van de organisatie
  • Welke producten en/of diensten biedt de organisatie?
  • Wat klanten zeggen over de organisatie?
  • Wie zijn of wat weet je van de concurrenten?
  • Wat is de samenstelling van de medewerkers?
  • Verschillende vormen van dienstverlening
  • Locaties

Zoek ook buiten de website en sociale platforms op het internet wat anderen over het bedrijf vinden. Er zijn websites waar mensen recensies plaatsen en hun ervaringen delen, maar wellicht vind je ook in nieuwsbronnen relevante informatie.

En als je bij het onderzoeken van bovenstaande punten daar vragen over hebt, kun je deze eveneens noteren op je uitgeprinte lijst met vragen voor je sollicitatiegesprek.

Verbanen Wat weet je over de organisatie zoeken

Heb voldoende vragen!

“Kunt u het verdere verloop van de sollicitatieprocedure toelichten?”

Dit is natuurlijk een prima vraag om mee af te sluiten, maar laat dat zeker niet je enige vraag zijn die je mee hebt genomen. Wat nou als de werkgever dat al heeft toegelicht? Dan moet je alsnog toegeven dat je geen verdere vragen hebt en dat wil je niet!

Wat zijn goede, algemene vragen
die je kunt stellen?

Je kunt natuurlijk een aantal vakinhoudelijke vragen hebben voorbereid om te stellen. Vanzelfsprekend kun je ook vragen met betrekking tot jouw vaardigheden stellen: hoe komen deze goed tot hun recht in deze functie? Hieronder volgen slechts een paar algemene voorbeelden die kunt toevoegen:

 

“Kunt u mij een voorbeeld geven van de verschillende taken binnen deze functie?”
“Hoe ziet een alledaagse werkdag eruit?”

Met deze vragen laat je blijken dat je jezelf in deze functie kunt visualiseren. En je weet hoe je dagen er bij deze werkgever eruit komen te zien.


“Welke training of doorgroeimogelijkheden biedt de organisatie aan medewerkers”

Met deze vraag laat je blijken dat je loyaal wilt zijn aan de organisatie en eveneens jezelf ziet ontwikkelen en/of doorgroeien als die mogelijkheden er zijn. Je laat tevens blijken dat je jouw toekomstige carrière bij de organisatie serieus aan het overwegen bent.

 

“Hoe is de bedrijfscultuur hier?”

Niet alleen laat je met deze vraag blijken dat je je toekomstige carrière bij de organisatie aan het overwegen bent, je laat tevens zien dat je jouw persoonlijkheid, normen en waarden wilt meten met die van de organisatie.

 

“Heeft u enige twijfels of mijn vaardigheden geschikt zijn voor de functie?”

Ervan uitgaande dat je de eerder tips uit de artikels goed hebt toegepast en je vaardigheden voor de rol hebt laten blijken is het stellen van deze vraag zeer sterk. Je laat blijken dat je open staat voor kritiek. Wie weet kan je zelfs twijfels bij de werkgever wegnemen door hier een goed, rustig en redelijk weerwoord op te hebben.

Maar je moet natuurlijk wel voorbereid zijn op jouw weerwoord. Daarom is het verstandig om kritisch te kijken naar de functie-eisen en je af te vragen welke vaardigheden bij jou eventueel ontbreken. Als je de functie-eisen toevallig niet hebt, vraag een aantal dagen van tevoren of je deze mag inzien zodat je je goed kunt voorbereiden. Als je in jouw weerwoord bijvoorbeeld laat blijken dat je open staat voor training, kan je zelf wat vertrouwen winnen omdat de werkgever dan in kan zien dat jij bereid bent moeite te doen om je vaardigheden te ontwikkelen zodat jij optimaal aan de slag kunt gaan.

Al met al is het een beetje eng om deze vraag te stellen, maar als je het niet vraagt weet je ook niet waar de twijfel eventueel zit.

 

Stel ook gewoon vragen
tijdens het sollicitatiegesprek!

Je hoeft je vragen natuurlijk niet voor je te houden tot aan het eind. Het is niet alleen maar zenden en ontvangen. Het is bovenal een gesprek tussen twee (of meerdere) mensen. Dus als je tussendoor wat vragen durft te stellen, mag je dat vooral doen.

Verbanen Wat zijn je zwakke punten coaching

Voorbereiding

Zorg dus dat je een uitgeprinte lijst met mogelijke vragen van te voren hebt opgesteld en hou het zeker niet bij een standaardvraag als ‘hoe verloopt de rest van de sollicitatieprocedure’. Doe wat onderzoek naar de organisatie, de functie, de functie-eisen afgewogen tegen je eigen vaardigheden en de vaardigheden die je wellicht mist, de concurrenten, locaties, ect.

Zorg dat je minimaal 5 tot 10 vragen tot je beschikking hebt, want het kan zo zijn dat een groot gedeelte van jouw vragen tijdens het gesprek beantwoord zullen worden.

En als je weet dat er een weerwoord ter verdediging kan komen, bereid dit dan ook goed voor zodat je niet met je mond vol tanden staat. Koppel dat altijd weer aan je vaardigheden en jouw motivatie om je te ontwikkelen om de baan aan te kunnen. Bij je weerwoord is oefenen zeer belangrijk zodat je weet wat je moet zeggen en zodat het organisch en vanuit jouw oprechte overtuiging overkomt. Oefen desnoods ook voor de spiegel, neem het op met je telefoon, of nog beter: oefen tijdens de Sollicitatietraining van Verbanen.

Vertel iets over jezelf In de spiegel

Sollicitatietraining bij Verbanen

Er komt natuurlijk veel meer kijken bij het hebben van de juiste sollicitatievaardigheden. Immers, de manier van solliciteren verandert in een rap tempo. Waar je vroeger de krant open sloeg, vind je vacatures nu online en via je netwerk. Best lastig, zeker als je al een hele tijd niet hebt gesolliciteerd.

 

Hoe sollicitatievaardig bent jij? En welke ondersteuning heb jij nodig bij het (opnieuw) succesvol betreden van de arbeidsmarkt?

 

Om goed voorbereid te zijn in de zoektocht naar werk, is het belangrijk dat jij je goed bewust bent van wat de huidige arbeidsmarkt tegenwoordig vraagt. En dat je deze arbeidsmarktvaardigheden eigen hebt gemaakt. Dit begint met leren hoe de arbeidsmarkt werkt en oefenen met nieuwe vaardigheden in een veilige omgeving. Op deze manier vergroot je de kans om de baan te veroveren die past bij jouw gezondheid en talenten.

 

Verbanen heeft daarom de dienstverlening Sollicitatietraining ontwikkeld met een unieke aanpak.

 

De Verbanen Sollicitatietraining bestaat uit 4 trainingen van 2,5 uur, waarin je in groepen van maximaal 6 personen de kennis en vaardigheden opdoet die je nodig hebt om de arbeidsmarkt succesvol te kunnen betreden. Tijdens de training wordt theorie afgewisseld met oefenen van nieuwe vaardigheden en met reflecteren op jouw ervaringen. Trainingen worden begeleid door een van onze Noloc gecertificeerde jobcoaches die uitstekend op de hoogte zijn van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Door te werken met groepen leer je met en van elkaar. De kleine groepssamenstelling garandeert persoonlijke aandacht voor elke deelnemer.

 

Meer weten over Sollicitatietraining bij Verbanen?

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor particulieren

Download infobrochure Sollicitatietraining

Klik op de onderstaande afbeelding voor
uitgebreide informatie voor werkgevers

Download infobrochure Sollicitatietraining