Lockdown verlengd: kan jouw baan deze crisis aan?

Veel mensen hebben of zullen de komende tijd door de verlengde, beperkende maatregelen als gevolg van het coronavirus hun baan helaas verliezen. De Nederlandse Bank voorspelde vorig jaar al dat door de crisis zo’n 400.000 mensen hun baan zullen gaan verliezen, wellicht zelfs meer! Zeker nu naast de horeca ook de detailhandel nog langer dicht moeten blijven.

Je kan je dus afvragen of jouw huidige baan wel bestand is tegen deze crisis. Of is de baan waar je nu naar op zoek moet gaan wel (crisis)proof? En welke banen zijn dat juist niet?

Verbanen stoppen met je bedrijf

De bouw

In economisch goede tijden wordt er flink gebouwd in Nederland. Tijdens de kredietcrisis van de 2008 en de jaren daaropvolgend nam de vraag naar personeel in de bouw af. Tijdens de opleving van de economie in de afgelopen jaren nam de vraag weer toe, maar de coronacrisis laat ook nu weer zien dat de bouw afneemt en daarmee ook de vraag naar personeel.

Nu dat thuis- en hybridewerken voor veel organisaties in alle waarschijnlijkheid de permanente standaard zal worden en de ochtend- en avondspits vrijwel verdwenen is, wordt er al gesproken over het annuleren van plannen om wegen te verbreden. Wat zal dat betekenen voor werknemers in de wegenbouw?

 

Horeca

Deze sector is afhankelijk van consumentenuitgaven en in economische zware tijden besteden wij minder aan de horeca. De coronacrisis heef daarnaast ook gezorgd dat veel horecaexploitanten maandenlang -en nu weer – hun deuren gesloten moeten houden. Vele ondernemers moeten nu beroep doen hun persoonlijke, financiële reserves. De berichten die een enkeling op Social Media deelt zijn hartverscheurend om te lezen.

 

“We doen het samen, maar ik voel dat ik er helemaal alleen voor sta nu ik failliet dreig te raken”

“Vlak voor de coronacrisis heb ik een enorme investering gedaan in mijn horecaonderneming. Ik kan niet aantonen dat ik winstverlies lijd, omdat ik praktisch nog niet open ben gegaan. Ik kan nergens op terugvallen en heb mijn huis in de verkoop moeten doen. Wat er met mij gebeurd maakt niet uit, maar ik heb kinderen en mijn gezin moet ook eten!”

 

Meer steunmaatregelingen zijn aangekondigd, maar komen voor sommige horecaexploitanten te laat. Thuis laten bezorgen is momenteel wel booming. Alhoewel veel jongeren hun (bij)baan verloren zijn in de horeca, is er een opmars gaande in jongeren die bezorgen. De foto’s van de rijen bezorgers die voor fast food restaurants staan te wachten zijn al veel gedeeld op social media.

 

Winkeliers

Winkeliers binnen de niet-essentiële branches moeten nu ook langer dicht blijven. En dat treffen ook vele kleine ondernemers en hun medewerkers:

 

“Ik ben zelf een kleine zelfstandige in de mode en ook mijn winkel is dicht. Op dit moment kom ik voor geen enkele steunregeling in aanmerking. Alle vaste lasten lopen gewoon door… Sinds ik weet dat de lockdown weer verlengd is heb ik slapeloze nachten! Waar gaat dit heen?”

“Ik ben zelf kleinondernemer die ook last heeft van de coronamaatregelen. Ik wil graag weer open, maar ik ben bang voor de hoge bekeuringen.”

 

Contactberoepen

Ook de contactberoepen mochten maandenlang geen klanten kunnen ontvangen. En nu weer moeten hun deuren gesloten blijven. De sector kent veel zzp’ers die ondanks de versoepelde maatregelen afgelopen zomer niet alleen veel omzetverlies te lijden had, maar nog steeds niet op het oude niveau wat betreft bezetting en vraag zijn teruggekomen. Daar komt nu dus een verlengende periode met veel onzekerheid bij.

Vrijwel elke sector die nu dicht moet blijven loopt op hun tandvlees. Perspectief is hard nodig, maar de vaccinatiecampagne voorziet daar onvoldoende in.

 

Welke banen zijn wel ‘crisisproof’?

Sectoren die ook in crisistijd blijven draaien zijn voornamelijk de zorg, het onderwijs en de ICT. Het onderwijs heeft al jaren te kampen met ontzettende tekorten. Zo zijn er tevens speciale zij-instroomtrajecten waar mensen vanuit andere sectoren een kans hebben om de overstap te maken naar de klas. In het onderwijs zijn ook de kinderen enorm de dupe. De sector meldt al vele grote achterstanden. Daarom ontstaat er nu het idee om te kijken of het onderwijs tijdens de zomerperiode kan worden voortgezet. Daarnaast maakt men zich enorme zorgen het zicht op kinderen van zorgwekkende huishoudens te verliezen.

De ICT blijft doorgroeien vanwege de digitalisering en de vraag naar technisch personeel blijft hoog, ook in tijden van crisis.

In de zorg zijn er volop kansen. Nu dat de vaccinatiecampagne langzaam wordt uitgerold, zijn hier vele vacatures voor. Daarnaast zal ook door de toenemende vergrijzing – die de komende jaren tot aan 2040 zal groeien – in deze sector de vraag naar personeel alleen maar toenemen. Overheidsuitgaven spelen hier echter wel een belangrijke rol in. Dankzij de financiële crisis van 2008 werd er juist bezuinigd op de zorg en verloren veel zorgmedewerkers hun baan.

Hoop is er in beroepen waar tekorten zijn in bezetting. Veelal zijn dat beroepen waar voordat de crisis begon de vraag naar personeel al erg hoog was. Zo zijn veel omscholingstrajecten inmiddels als paddenstoelen uit de grond gesprongen van branches waarvan men verwacht meer capaciteit nodig te hebben of waar al voor de coronacrisis tekorten waren.

 

Lees ook:

Interview Arbo Unie en Verbanen Collectief Outplacement

Disclaimer: de quotes uit dit artikel zijn echte berichten. Ondanks dat deze publiekelijk zijn gedeeld op sociale media, zijn formuleringen aangepast en namen weggelaten om deze personen in de anonimiteit te houden. De situatie waarin deze en andere mensen momenteel in verkeren moet echter niet in anonimiteit raken. De persoonlijke verhalen die dagelijks voorbij komen zijn hartverscheurend! Wij leven dan ook mee met iedereen die door de beperkende maatregelen zware tijden tegemoet gaan.