NOW 2.0-regeling vanaf vandaag van start

Ondernemers die hard geraakt zijn door de coronacrisis kunnen vanaf vandaag bij het UWV aankloppen om gebruik te kunnen maken van de NOW 2.0-regeling (de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid). Ook bij deze steunmaatregel zal de overheid opnieuw een groot deel van de loonkosten op zich nemen.

Verbanen NOW 20 vanaf vandaag van start

Het verschil met NOW 1.0

Groot verschil met de eerste NOW-regeling is dat er nu geen sprake meer is van een ontslagboete. De NOW-regeling zorgt ervoor dat werkgevers alsnog de lonen van het personeel kunnen doorbetalen, ook wanneer er door de maatregelen van de coronacrisis omzetverlies geleden is.

De eerste regeling met daarbij alle gestelde voorwaarden van toen zijn verlengd tot 1 oktober. Bedrijven die vandaag aankloppen gaan gebruik maken van de 2e variant van de regeling en kunnen pas aanspraak maken als zij minimaal 20% omzetverlies verwachten.

Binnen de eerste NOW-regeling kregen bedrijven die alsnog personeel ontsloegen een boete van 150% van de loonsom die terugbetaald moest worden. Zo’n 139.000 bedrijven hebben de afgelopen maanden gebruik gemaakt van deze regeling.

Bij de NOW-regeling 2.0 is de boete teruggebracht naar 100%, dus alleen de overheidssteun moet worden terugbetaald.

Bij- en omscholing en outplacement

De overheid dringt werkgevers erop aan om tijdig om- en bijscholingsmogelijkheden te treffen, dan wel mensen a.d.v. outplacementtrajecten te begeleiden naar werk waar wel capaciteit wordt gevraagd.

 

Lees ook:

Interview Arbo Unie en Verbanen Collectief Outplacement