Bedrijven melden reorganisatie bij de vakbonden
Als gevolg van de coronacrisis en de opgelegde lockdown hebben in de afgelopen weken tientallen bedrijven in de horeca en industrie met reorganisatieplannen aangeklopt bij Vakbond CNV. Daarnaast ziet de vakbond het aantal organisaties dat reorganisaties aan het voorbereiden zijn stijgen. Vele werknemers zullen dankzij de genomen, draconische maatregelen en de bedrijfseconomische problemen die daarvan het gevolg zijn hun baan verliezen.

Doordat de ontslagboete tijdens de eerste NOW-regeling nog van kracht was, bleven ontslagen uit bij de organisaties die van die regeling gebruik maakten. Bij de tweede NOW-regeling was die ontslagboete niet meer van toepassing, maar moeten bedrijven die meer dan twintig medewerkers willen ontslaan allereerst in gesprek gaan met de vakbonden. Bedrijven die dat niet doen, krijgen alsnog een boete.
Bij CNV gaat het momenteel om tientallen bedrijven, maar een grotere stijging wordt in het najaar verwacht tegen en na het eind van de termijn van de tweede NOW-regeling.
Kraters in detailhandel
Door de lockdown waren er in het straatbeeld minder mensen en veel gesloten winkels te zien. En in het winkellandschap zullen als gevolg van de coronacrisis meer kraters zichtbaar worden: één op de vijf winkels zal leeg komen te staan. Niet alleen zijn we minder gaan uitgeven of moesten winkels vanwege omzetverlies sluiten, maar zijn we ons meer in de digitale warenhuizen gaan begeven. De mode- en de literatuurbranche zagen die omschakeling vrijwel direct gebeuren en zal naar verwachting veelal grotendeels online blijven. Voornamelijk zijn meer ouderen, die voorheen naar de winkelstraten gingen, het online shoppen gaan accepteren.
Lees ook:
Nieuwe steunmaatregel voor flexwerkers
Aantal mensen met betaald werk neemt verder af
OVAL lanceert detaplan voor omscholing coronawerklozen
Coronacrisis mondt uit in een enorme werkloosheidsgolf
Coronavirus: iets meer uit lockdown
Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2
Coronacrisis: toenemende economische gevolgen
Covid: de deuren gaan weer een beetje open
Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures
Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt
Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling
(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal