Aantal mensen met betaald werk neemt verder af

Dat zegt het CBS in de meest recente peiling die het bureau maandelijks doet. Op dit moment zijn er ruim 200.000 werkenden minder sinds maart dit jaar. Het aantal werklozen groeide sinds de lockdown van 56.000 naar 330.000. En het UWV had eind mei zo’n 300.000 lopende WW-uitkeringen. De sociale- en economische gevolgen van de coronacrisis worden steeds duidelijker.

Onder jongeren was de afname het groots, zo’n 139.000 minder werkenden jongeren eind vorige maand. In de leeftijdscategorieën van boven de 25 jaar was de afname relatief klein. Zo’n 45.000 van de 25-jarigen tot 75-jarigen had geen werk. Ook omdat er een afname is in het aantal nieuwe vacatures, neemt de groep die een baan vindt – na baanverlies – af.

Coronacriis zal uit monden in een enorme werkloosheidsgolf

Het ergste moet helaas nog komen

Naar verwachting zal de werkloosheid dit jaar stijgen naar 4,6%. Er wordt flink gediscussieerd of er daadwerkelijk ‘een tweede golf’ komt. Zoals in de mainstream media nu al wordt gevreesd voor een terugkeer van het coronavirus vanwege de recente uitbraak in Beijing, China.

Alhoewel de huidige ‘afgenomen’ lockdown nog verre van daadwerkelijk oud-normaal blijkt te zijn, zal een nieuwe harde lockdown voor ons land nog meer desastreuse gevolgen hebben voor de economie en de arbeidsmarkt. Denk aan meer en grotere organisaties die in financieel zwaar weer terecht zullen komen en toenemende (collectieve) ontslagen. Dan nog niet gesproken over wat een tweede lockdown zal doen met de zzp-ers die nu al met moeite het hoofd boven water proberen te houden.

De golf die er zeker zal komen als gevolg van alleen al de huidige lockdown is de enorme golf van minimaal 700.000 werkloze mensen in 2021. Als we dan ook kijken naar het arbeidspotentieel – dat zijn de werklozen, mensen die meer uren willen of kunnen werken en mensen die de moed naar het vinden van een baan hebben opgegeven – spreken we over ruim 1,5 miljoen mensen die (meer) aan het werk willen of kunnen.

De IC-opnames nemen dan momenteel af in ons land, maar onze economie en de arbeidsmarkt liggen nog steeds aan de beademing en meer lucht zit er voorlopig echt niet in. Zelfs niet als vandaag de 1,5 meter-maatschappij zou worden opgeheven en we terug kunnen keren naar het oude normaal.

 

Lees ook:

OVAL lanceert detaplan voor omscholing coronawerklozen

Coronacrisis mondt uit in een enorme werkloosheidsgolf

Coronavirus: iets meer uit lockdown

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.