Coronacrisis mondt uit in een enorme werkloosheidsgolf

In 2021 kunnen we als gevolg van de coronacrisis een enorme golf verwachten van minimaal 700.000 werkloze mensen. Dat meldt De Nederlandse Bank deze week in de publicatie ‘Economische vooruitzichten DNB juni 2020’.

Coronacriis zal uit monden in een enorme werkloosheidsgolf

De economische schade die is aangedaan vanwege de wereldwijde, opgelegde lockdown, maakt een aankomende economische recessie zeer zeker. We stevenen af op een situatie die wel twee keer erger wordt dan de kredietcrisis van 2009. Onze bestedingen zijn aanzienlijk verminderd vanwege het afgenomen vertrouwen in de economie en inkomensverlies. Dat zal steeds meer merkbaar worden in de werkgelegenheid die nu al behoorlijk daalt.

Het ergste komt nog

Door de steunmaatregelen van het kabinet is er enigszins vertraging ontstaan in het stijgen van het werkloosheidspercentage. De NOW-regeling zorgt ervoor dat de loonkosten voorlopig nog worden vergoed en ontslagen op korte termijn uitblijven. Naar verwachting zal de werkloosheid dit jaar stijgen naar 4,6%. De grootste schok volgt in 2021 volgens de prognoses van DNB. Dan stijgt de werkloosheid naar 7,3%: zo’n 700.000 werkzoekenden.

Dan is er ook het onbenut arbeidspotentieel. Dat zijn de werklozen, mensen die meer uren willen of kunnen werken en mensen die de moed naar het vinden van een baan hebben opgegeven. In dit geval spreken we over ruim 1,5 miljoen mensen die (meer) aan het werk willen of kunnen.

 

Lees ook:

Coronavirus: iets meer uit lockdown

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.