Eurocrisis ligt op de loer

Ondanks de steunmaatregelen die getroffen zijn tijdens de coronacrisis, dreigt een kwart van de Nederlandse mkb-organisaties in acute geldnood te komen. En als deze bedrijven omvallen en daarmee de banken in gevaar brengen is een nieuwe eurocrisis waarschijnlijk mogelijk als de recessie aanhoudt.

Verbanen nieuws Eurocrisis ligt op de loer

Dat liet het Centraal Planbureau gisteren weten in de Risicorapportage Financiële Markten. Bedrijven en de overheid vangen de meeste klappen op als gevolg van de crisis. De stresstest van  het CPB wees uit dat de banken de schade beperkt zal weten te houden.

Maar wanneer er meer probleemleningen worden uitgegeven en bedrijven in betalingsproblemen komen, zal dat de kapitaalpositie van de banken raken. De steunmaatregelen moeten dan ook niet te lang voortduren, want de overheid loopt namelijk het risico dat het tegen veel te hoge kosten teveel bedrijven staande houdt die uiteindelijk niet levensvatbaar zijn.

Dominostenen

De banken staan er beter voor dan tijdens de crisis van 2008. Er zijn grotere buffers en het aantal probleemleningen is aanzienlijk verminderd.  De coronacrisis veroorzaakt echter nu al enorme financiële problemen bij bedrijven en huishoudens. Als dat doorzet dreigen zij ook de financiële instellingen mee te trekken.

Wanneer de banken opnieuw zwaar getroffen worden, brengt dat enorme risico’s mee voor de economie en kan een kredietcrisis opnieuw omslaan in een eurocrisis.

 

Lees ook:

Coronavirus: iets meer uit lockdown

Vakantiegeld is binnen, maar gaat voorlopig in de spaarpot

Mag je werkgever je dwingen om vakantiedagen op te nemen?

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.