Iets meer uit lockdown

Gisteren kreeg de horeca groen licht om (in aangepast vorm) weer open te gaan voor publiek. Weliswaar met de in acht neming van de 1,5 meter en op basis van reservering. Sommige horecagelegenheden hebben naast de tafel een uitserveertafel geplaatst als tussensluis waar hij/zij de drankjes neerzet en gasten zelf de gebruikte glazen op terug dienen te zetten.

Coronavirus iets meer uit lockdown

Een drankje in de buitenlucht

De opening van de terrassen is goed verlopen, maar de reserveringsplicht zorgde toch voor een aantal lege tafels. En op dit moment is iedere lege plek er één te veel voor de horeca. Daarbij komt ook nog eens dat het het komende weekend minder druk zal worden in verband met het slechte weer.

 

Met een mondkapje het OV in

Wie vanaf deze week door middel van het openbaar vervoer naar het werk moet, is verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Ook worden er looproutes aangegeven en welke afstand er genomen moet worden op roltrappen. Het advies blijft: reis alleen met het OV als er noodzaak is.Veel OV-maatschappijen hebben aan de hand van informatiefilmpjes de regels omtrent het reizen op hun social media kanalen gepubliceerd.

Een extra tip van de Universiteit van Amsterdam: zorg voor ventilatie. UvA-natuurkundigen en medisch onderzoekers hebben ontdekt dat kleine hoestdruppeltjes minutenlang in de lucht blijven hangen, met name in ruimtes die slecht worden geventileerd. Goede ventilatie in publieke ruimtes, bijvoorbeeld in het OV, is daarom van belang om verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan en besmetting te minimaliseren. Verse, frisse buitenlucht doet dus wonderen in deze tijden. Als het kan, vraag dan of het raam in de bus/tram/metro open mag voor optimale ventilatie. Ook wanneer het weer eind deze week weer omslaat.

 

Een filmpje met wat ruimte om je heen

Ook de bioscopen zullen vanaf deze week weer open gaan. Reserveren was in de meeste bioscopen al voor de lockdown orde van de dag. Maar het zal wennen zijn om niet meer direct naast iemand te kunnen zitten terwijl je naar het grote witte doek kijkt. Maar wellicht dat je zo minder last hebt van bezoekers die tijdens de film op hun mobiel zitten. Weliswaar zullen de plaatsen snel weg zijn, maar bioscoopliefhebbers hebben het voorlopig te doen met minimale releases of films die vlak voor de lockdown uitkwamen. Ook zullen een aantal bioscopen wat classis opnieuw tonen. Niemand hoeft eigenlijk bang te zijn om een (nieuwe) film te missen.

Dat komt voornamelijk omdat Hollywood veel nieuwe titels heeft uitgesteld naar later dit jaar of volgend jaar. Ook zijn er een groot aantal films niet meer naar de bioscoop gegaan maar direct beschikbaar gesteld via de vele video on demand streamingdiensten. Onder filmkenners wordt verwacht dat de film Tennet (release half juli) wellicht het grote publiek terug zal krijgen naar de filmhuizen. Van alle releases heeft deze film namelijk als één van de weinige besloten niet vanwege corona de datum uit te stellen. Tegen die tijd zal hopelijk duidelijk zijn wat het effect is geweest van de (versoepelende) maatregelen in de bioscopen.

 

Lees ook:

Vakantiegeld is binnen, maar gaat voorlopig in de spaarpot

Mag je werkgever je dwingen om vakantiedagen op te nemen?

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.