Vakantie en corona: mag je werkgever je dwingen om vakantiedagen op te nemen?

Over een aantal dagen zal het vakantiegeld worden uitbetaald. Maar vrijwel niemand zal dankzij de beperkende coronamaatregelen dat gaan besteden aan een verre reis deze zomer. Veel werknemers kiezen er daarom voor om tijdens de vakantieperiode te blijven werken. Zo staan werkgevers nu met de vraag of zij hun werknemers mogen verplichten om vakantiedagen op te nemen.

Vakantie en coronavirus

Je werkgever mag je niet verplichten om vakantiedagen op te nemen. Maar kan om bedrijfseconomische redenen natuurlijk wel het gesprek aangaan met je. Het is aan jou of je instemt met zijn wens. Mocht je werkgever er niet met je uitkomen en toch willen dat je vakantiedagen opneemt, dan kan hij ervoor kiezen om naar de rechter te stappen. Als dan de bedrijfseconomische redenen in de weegschaal worden gelegd, kan het zo zijn dat de rechter eist dat je je vakantiedagen alsnog opneemt of verwacht dat beide partijen een alternatieve regeling nakomen.

 

Wat mag je werkgever wel?

Wellicht heb je voor de coronacrisis uitbrak al vakantiedagen opgenomen voor de komende periode en gaat deze nu niet door. Het liefst zou je wellicht je vakantiedagen willen intrekken om het later dit jaar nog eens te proberen. Je werkgever mag er in dat geval voor kiezen om de intrekking te weigeren.

Meer over vakantiedagen en vakantiegeld in tijden van corona kun je hier nalezen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/werknemers/vakantiedagen-en-vakantiegeld

 

Lees ook:

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.