Coronacrisis: toenemende economische gevolgen Deel 2

Er wordt gewerkt aan een nieuw noodpakket van Minister Koolmees dat op 1 juni af moet zijn. De onderhandelingen zijn nog gaande. Een van de onderdelen in dit pakket is het geven van inspraak van de vakbonden bij collectief ontslag. Zo’n regeling was er eigenlijk al: bij ontslag voor meer dan 20 medewerkers moest dat al gemeld worden bij het UWV en raadpleging gedaan worden bij de vakbonden. Daarnaast wordt er ook wordt er gesproken over het schrappen van de ontslagboete.

Coronacrisis versoepeling brengt vertrouwen

Collectief ontslag

Werkgevers vrezen dat de ontslagprocedures verlegd worden. Eigenlijk willen zij zo snel mogelijk van hun personeel af als er sprake is van bedrijfseconomisch ontslag om faillissement te voorkomen. Naarmate de maatregelen niet verder worden versoepeld en de lockdown staande blijft, zal de economische crisis meer bedrijven opslokken en als gevolg meer mensen op straat belanden. NOW 2.0 is in de maak, op 1 juni wordt duidelijk hoe dit nieuwe steunpakket van Minister Koolmees er uit komt te zien.

 

Grote zorgen

Op dit moment besteed de overheid alle energie in de overleving van bedrijven en het subsidiëren van werk. Zo’n 90 miljard wordt hier aan besteed. Maar hoe gaat het in de toekomst worden?

We gaan te maken krijgen met een economische crisis, een enorme krimp van onze economie. Dat zou zo rond de 10% zijn volgens de prognoses van economen. Dat betekent dat de overheid 10% minder belastinginkomsten zullen ontvangen. De belastinginkomsten van de overheid bedroegen in 2019 zo’n 200 miljard en daarnaast nog eens 100 miljard aan sociale premies. Stel dat de overheid met 10% krimp te maken krijgt, dat komt er 30 miljard minder geld binnen.

Bedrijven zullen niet anders dan failliet gaan, werknemers zullen aanspraak moeten maken op werkloosheidsuitkering, bestedingen worden beduidend minder, pensioenen komen onder enorme druk te staan en ga zo maar door. Zo komt de economie in een neerwaartse spiraal en dat zullen wij allemaal gaan voelen.

 

Lees ook:

Coronacrisis: toenemende economische gevolgen

Covid: de deuren gaan weer een beetje open

Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.