Coronacrisis: toenemende economische gevolgen
De economische gevolgen van de coronacrisis nemen met de dag toe. Verschillende krantenkoppen spreken over de snelste krimp sinds 2009. Door de lockdown is voor het eerst in 7 jaar de consumptie geïmplodeerd. Nog nooit is een daling van consumptieve bestedingen zoals van vandaag de dag nog nooit voorgekomen, de grootste sinds de Tweede Wereldoorlog.

Sinds de getroffen maatregelen is de Nederlandse export gekrompen. Omzetten van organisaties die vanwege de noodmaatregelen (tijdelijk) de deuren moesten sluiten zijn volledig ingestort. Om deze op het oude niveau te kunnen krijgen, moeten ondernemers maanden – wellicht wel jaren – erover doen om te herstellen.
Ook de zorg heeft te kampen gehad met een krimp tijdens deze eerste maanden van de crisis. Er werden minder diensten geleverd als gevolg van uitgestelde of geannuleerde afspraken en verminderde doorverwijzingen. De tandarts branche kon allen nog maar voor spoedzorg diensten aanbieden.
De bedrijfstakken die het hardst getroffen zijn, zijn die van de cultuur, recreatie en sport, handel, horeca en opslag. Voor de takken die de deuren sluiten moesten ligt vanzelfsprekend voor de hand.
Minder vacatures en meer faillissementen
Al eerder publiceerden wij over een vermindering in het aantal vacatures. Dat zal de komende tijd doorzetten. Tegelijkertijd komt ook het toenemende aantal faillissementen als gevolg van omzetverliezen niet als verassing.
Situatie in de Eurozone
Ook in de overige landen van de Eurozone is er een zichtbaar verband met de economische gevolgen en de getroffen maatregelen. Zo is in Zweden geen lockdown ingesteld en is daar sprake van een krimp van slechts 0,3%. Frankrijk, België en Duistland – wel in lockdown – doen het relatief slechter dan Nederland. In totaal is er te spreken van een krimp van ruim 3,8% in de eurozone.
Lees ook:
Covid: de deuren gaan weer een beetje open
Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures
Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt
1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk
Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling
(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal