Coronacrisis: sterke daling van nieuwe vacatures

Het UWV heeft een analyse gemaakt van de openstaande online vacatures. Daaruit blijkt dat als gevolg van de coronacrisis het aantal openstaande vacatures in ons land met ruim 20% is gedaald.

Coronacrisis versoepeling brengt vertrouwen

In de eerste weken van het jaar werden er gemiddeld zo’n 174 duizend vacatures geplaatst. Sinds het uitbreken van het coronavirus en de lockdown bleven er daar nog maar 139 duizend van over. Die verschillen zijn per beroep en per regio enorm. De vraag naar nieuw personeel is praktisch ingestort in de dienstverlenende beroepen, veelal omdat deze momenteel dankzij de lockdown dicht zijn gegaan. Ook zijn er afnames te zien in het aantal vacatures binnen de commerciële- en de administratieve beroepen.

Daarentegen zijn het aantal vacatures in de land- en tuinbouw de afgelopen weken juist toegenomen.

Daling in de regio

Maar ook zijn de verschillen in de regio’s merkbaar. In de regio Groot-Amsterdam is de vraag naar nieuw personeel vrijwel stil komen te liggen, met een afname van zo’n 33%. Ook Leiden en omgeving zag de afgelopen weken een daling van zo’n 28%

De provincie Drenthe zag de afgelopen met 11% de minste daling. Daarop volgend waren de regio’s Helmond, Rijnmond en de Achterhoek waar de daling van nieuwe vacatures tot zover onder de 15% bleef.

Lees ook:

Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.