Blijven Verbanen tijdens de coronacrisis

Verbanen blijft succesvol verbanen, ook onder de huidige maatregelen die zijn ingesteld vanwege de coronacrisis. Niet alleen lopen de re-integratie- en outplacementtrajecten met onze cliënten door, tevens staat in het addendum op de Wet verbetering Poortwachter vermeld dat re-integratieactiviteiten in het 2e spoor zoveel mogelijk worden doorgezet. Zij het dat de dienstverlening in een aangepaste vorm op afstand wordt georganiseerd.

Verbanen heeft zich inmiddels op de situatie weten aan te passen en ook onze klanten en – in het bijzonder – onze kandidaten genieten nu via online beeldbellen van onze dienstverlening. Zo hebben we onlangs een videoworkshop voor onze kandidaten geproduceerd over hoe zij via beeldbellen succesvol kunnen solliciteren tijdens de coronacrisis. En zo zijn er de afgelopen tijd toch nog flink wat successen onder onze kandidaten geboekt!

De afstand die in acht gehouden dient te worden, zorgt er helaas voor dat onderdelen van een traject momenteel niet uitvoerbaar kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan het opbouwen van arbeidsritme bij een werkervaringsplek, daar waar online werken niet mogelijk is. Maar quarantaine hoeft niet gelijk te betekenen dat wij met onze kandidaten stil zitten. In tegendeel zelfs!

Danielle begeleidt haar kandidaten vanuit huis: “Het werkt om op dit moment niet stil te gaan zitten!”

Maar hoe verloopt het begeleiden van onze kandidaten momenteel, nu dat veelal telefonisch of via beeldbellen wordt gedaan? En wat zijn de ervaringen? Wij vroegen Danielle Assenberg, Jobcaoch Verbanen Eindhoven, ons haar ervaringen met thuiswerken te delen.

Danielle Assenberg Blijven Verbanen tijdens de coronacrisis

,,Ik zit inmiddels in de 6e thuiswerk week. Met een man die ook thuis werkt en twee kinderen van 7 en 8 jaar, die thuis school krijgen, is het flink schipperen qua planning. We hebben inmiddels een redelijk ritme gevonden, alleen vraagt het wel veel flexibiliteit en geduld. Kinderen die midden in een gesprek met een kandidaat binnen komen met allerlei (voor hun uiteraard heel belangrijke) vragen, wie mag er vandaag apart zitten om rustig te werken, een huis wat veel sneller vies wordt als je met zijn vieren de hele dag thuis bent, etc. En dan ook nog omgaan met je schuldgevoel dat je kinderen veel langer voor de tv en op de iPad zitten dan normaal. Ook al vinden ze dit zelf helemaal niet erg.

Aan de andere kant ook heel veel positieve dingen. De kinderen zijn elkaars beste vrienden geworden (uiteraard vliegen ze elkaar soms nog wel in de haren), geen reistijd, creatieve oplossingen die worden bedacht om vanuit huis dezelfde kwaliteit te leveren (zowel met school als op het werk), veel samenhorigheid in ons team en de bereidheid om elkaar te helpen. Zo kan ik nog wel even doorgaan.

En hoe zit het dan met de trajecten met mijn kandidaten? Uiteraard brengt de coronacrisis veel onzekerheid over de kans om in deze tijd een leuke baan te vinden. Het is duidelijk merkbaar dat er een stuk minder vacatures beschikbaar zijn, reacties op sollicitaties langer duren of gesprekken worden uitgesteld. Dit maakt kandidaten erg onzeker. Aan de andere kant heb ik gelukkig ook genoeg voorbeelden dat het werkt om op dit moment niet stil te gaan zitten:

  • Een kandidaat van mij is succesvol bezig met het regelen van netwerkgesprekken en meeloopdagen, zodra het weer mag. Er zijn er al diverse toegezegd.

  • Een andere kandidaat van mij is slim ingesprongen op de schaarste in de logistiek. Ze heeft zich eerst vrijwillig aangeboden en zich van haar beste kant laten zien. Ze mag nu in mei officieel starten als koerier in de farmacie!

  • En tenslotte heb ik een kandidaat in de financiële sector, die de het ene na het andere Skype-sollicitatiegesprek heeft. Je ziet hem enorm groeien in zelfvertrouwen en hij heeft dadelijk nog keuze uit verschillende banen:

    “Hoi Danielle, ik wil nog even doorgeven hoe het gesprek was geweest vanochtend. Het was een zeer leuk en informeel gesprek. Ik voelde me vrij snel om mijn gemak. Ze vonden mijn zeer gekwalificeerd! Een fijn persoon om mee te praten. Ik weet niet zeker of het helemaal de baan is voor mij, maar ze laten mij er nog over nadenken. Toch weer fijn om een positieve ervaring te hebben.“

Dit zijn voor mij de reacties waarom ik destijds voor Verbanen heb gekozen!

Uiteraard is het fijner om persoonlijk contact te hebben (skypen voelt toch anders dan een persoonlijk gesprek) en ik hoop dat de regels snel versoepeld kunnen worden, maar ik merk ook dat de lijntjes met veel van mijn kandidaten nu korter zijn. Veel meer Whatsappjes, mailtjes of even een telefoontje tussendoor, soms gewoon maar om even een hart onder de riem te steken of om te vragen aan elkaar of iedereen nog gezond is. Dit zijn waardevolle momenten, die helpen om positief te blijven.”

Lees ook:

Blog van Erik Jansen: In quarantaine

Blog Jobcoach Sandra de Vries: Corona

Danielle Assenberg Jobcoach Verbanen
Danielle Assenberg
Jobcoach Verbanen

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.