Coronacrisis hakt heftig in op de arbeidsmarkt

Afgelopen week maakte het UWV de WW-cijfers van maart 2020 bekend. Met het oog op de impact van de coronacrisis zijn de cijfers en de verwachte prognoses voor de arbeidsmarkt schrikbarend.

Coronacrisis versoepeling brengt vertrouwen

Ondanks de maatregelen die het kabinet heeft genomen om banen tijdens de coronacrisis te behouden (o.a. NOW-regeling) hebben bijna 38.000 mensen in maart een WW-uitkering aangevraagd. Zo’n 7.500 hiervan waren jongeren van 15 tot 25 jaar. In deze categorie betrof het een stijging te zijn van 185% ten opzichte van februari. De toename is ook fors terug te zien in de sectoren die als gevolg van de lockdown gedeeltelijk of vrijwel compleet stil vielen: horeca, cultuur en logistiek.

Het CBS kwam vorige week met het nieuws dat er zo’n 17.000 mensen minder aan het werk waren in maart dan in februari. Daarmee is dit de sterkste daling in zes jaar tijd, sinds het dieptepunt van de arbeidsmarkt in 2014 als gevolg van de financiële crisis.

Payroll en flexwerkers in het nauw

Veel payrollorganisaties maken geen gebruik van de NOW-regeling. Hierdoor dreigen flexwerkers in geval van ontslag in de bijstand terecht te komen. Reden waarom een aantal Payrollorganisaties niet gebruik kunnen maken van de regeling komt omdat het omzetverlies bij hen onder de minimale vereiste 20% valt waaraan moet worden voldoen om in aanmerking te komen van de NOW.

Voor organisatie die beroep doen op de NOW-regeling geldt het dat zij geen personeel tijdens de crisis mogen ontslaan, echter is in het geval van flexwerknemers geen formeel ontslag nodig. Deze groep dreigt dus buiten de boot te vallen.

Lees ook:

1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Toch veel ontslagen ondanks NOW-regeling

(tijdelijk) Minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Economische reddingsboei NOW

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.