1,5 meter-economie is mogelijk, maar niet makkelijk

Ruim 80% van alle banen in Nederland kunnen worden voortgezet op basis van de 1,5 meter afstand-regel die als gevolg van het coronavirus is ingesteld. Maar dat is niet altijd zo makkelijk. De Rabobank publiceerde haar berekeningen aangaande de 1,5 meter-economie deze week.

Anderhalvemetereconomie

Voornamelijk IT, Communicatie, financiële- en zakelijke diensten kunnen worden uitgevoerd wanneer personeel zoveel mogelijk thuiswerkt. IT-faciliteiten moeten dit voor mensen uit deze beroepsgroepen mogelijk kunnen maken.

Voor 10% van de beroepen wordt het echter wel moeilijk of zelfs onmogelijk om op basis van 1,5 meter afstand van anderen te werken. Denk aan de horeca, de zorg en andere contactberoepen (zoals kappers en nagelstylisten).

 

Niet alle sectoren zijn klaar voor het nieuwe normaal

Hoe een 1,5 meter-protocol moet worden ingevoerd is voor veel sectoren nog moeilijk. Maar dat is wel nodig om te zorgen dat bedrijven en branches weer open kunnen gaan. Zo’n dergelijk protocol moet beschrijven hoe je als organisatie omgaat met hygiëne, het houden van 1,5 meter afstand, beschermings- en gedragsmaatregelen. Vervolgens zou zo’n protocol moeten worden gecheckt of het daadwerkelijk voldoet aan alle eisen.

De OV-sector verwacht problemen. Met minder mensen rijden is nu het hand te haven alternatief, maar wellicht dat in het nieuwe normaal bepaald moet gaan worden wie wel en wie niet met het openbaar vervoer mag reizen.

De reisbranche is al bezig met het in kaart brengen van oplossingen. Passagiers medisch testen voordat zij het vliegtuig betreden lijkt de meest reële optie, maar afstand houden in een lijnvlucht is vrijwel onmogelijk te handhaven.

En hoe zit het met de contactberoepen? Daar waar 1,5 meter afstand onmogelijk lijkt, is men nog niet zeker of het dragen van mondkapjes en andere beschermingsmaterialen voldoende bescherming kan bieden.

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.