Werken is ontmoeten

Het is momenteel even anders, maar heb je weleens gedacht aan hoeveel mensen je ontmoet tijdens je werk? Zo’n 70% van de werkenden (in 2018) ontmoet tijdens de werkuren aan de lopende band andere mensen. Dit blijkt uit een onderzoek van het CBS en TNO dat gepubliceerd is in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden.

Werken is ontmoeten

Als je in de zorg werkt of in een welzijnsberoep, heb je gemiddeld gezien de meeste ontmoetingen per dag. Daaropvolgend zijn reisbegeleiders en werkenden in de horeca. Werk is dus intensief bezig zijn met anderen. Je social skills in combinatie met je persoonlijkheid zijn daarom ontzettend belangrijk om mee te kunnen doen. Maar zijn er ook beroepen waar je helemaal niemand ontmoet? Uit de enquête blijkt dat 1 op de 10 schoonmakers zelden of nooit andere mensen ontmoeten. Ook hulpkrachten in de keuken, bouw, landbouw en industrie ontmoeten relatief weinig andere mensen tijdens het werk.

 

Vrije sociale dieren zijn gelukkiger

Werknemers die veel met anderen werken en in gezonde relatieverbanden zijn doorgaans gelukkiger. Het gevoel van geluk geeft energie en zorgt daarmee ook dat gelukkige werknemers productiever zijn. Positieve, gezonde relaties met collega’s en anderen is daarom erg belangrijk, zeker wanneer je beseft dat je een groot gedeelte aan uren per week met hen spendeert op de werkvloer.

 

Verbinding in quarantaine

De quarantaine tijdens de huidige coronacrisis bracht voor velen een drastische verandering in het ontmoeten van anderen op de werkvloer. De vrijheid in sociale interactie is beperkt tot videobellen en veelal de interactie met de mensen met wie je het huis deelt, tenzij je alleenstaand ben. Verbinding hebben met anderen is nu belangrijker dan ooit nu we het min of meer (en hopelijk tijdelijk) verloren zijn.

 

Privé en werk zijn de afgelopen weken voor veel mensen gedwongen samengekomen. Helaas ook in negatieve zin. De vereniging van familierechtadvocaten verwacht dat als gevolg van het zoveel mogelijk thuiswerken en social distancing, de impact op relationele sferen een enorme impact zal hebben. Er wordt nu al 33% meer echtscheidingen dit jaar verwacht ten opzichte van de normale situatie. Het artikel van Arbo Unie gaat hier verder op in.

 

Verbind in deze tijden zoveel mogelijk – al is het een telefoontje of een videocall – met je collega’s. Een beller is sneller en maakt het gevoel van afstand kleiner ten opzichte van het versturen van een e-mail.

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.