Coronavirus: Ondanks 80.000 NOW-aanvragen, ontslaan andere bedrijven alsnog hun personeel

Ruim 80.000 bedrijven hebben inmiddels gebruik gemaakt van de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud (NOW). Van de bedrijven die een aanvraag indienen zal de overheid tot een maximum van 90% het salaris van werknemers overnemen. De eerste bedrijven zullen deze week het geld al  op de rekening gestort zien krijgen. Hier zitten echter een aantal voorwaarden aan, waaronder het in dienst houden van personeel.

Verbanen NOW 20 vanaf vandaag van start

Toch zijn er organisaties die vaker de weg van ontslag kiezen dan de NOW-regeling. De boetes die bedrijven kunnen krijgen als zij personeel alsnog moeten ontslaan onder de NOW-regeling is namelijk erg hoog. Ondanks dat de NOW ook tijdelijk- en uitzendpersoneel dient te behouden van salaris (en baanbehoud na corona), kiezen bedrijven er ook voor om hen van salaris en werk te ontzien in deze tijden. Immers, wanneer een organisatie geen omzet heeft en toch een percentage van de loonkosten zelf voor rekening moet nemen en hier geen reserves voor heeft, biedt de weg naar ontslag van personeel meer zekerheid zo blijkt.

 

Het kabinet snapt de nood van veel bedrijven, maar roept hen op zoveel mogelijk gebruik te maken van de economische reddingsboei die is uitgegooid. Hoe meer banen er behouden blijven, hoe beter we uiteindelijk uit de crisis komen!

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.