Coronavirus: vrijheid in quarantaine

Een aantal maanden terug hadden we gepubliceerd dat we in Nederland de autonomie over ons werk langzaamaan aan het verliezen zijn en dat dit invloed heeft op onze ervaring van werkgeluk. Maar hoe is dat beeld momenteel nu we tijdens de coronacrisis massaal thuis aan het werk zijn?

Vrijheid in quarantaine door coronavirus

We kunnen even een tijd niet naar de sportschool of naar de bioscoop, gezellig uit eten gaan of met z’n allen aan het gebak tijdens een verjaardag. En ook werkt iedereen, waar mogelijk, vanuit huis.

Bij Verbanen hebben we het video-begeleiden omarmt en lijken onze klanten en cliënten net goed met de beperkingen van de maatregelen mee te werken. Maar ook in andere branches wordt er vanuit huis via videobellen meegedaan met de wekelijkse Zumba-les, Pianoles en hebben callcentra hun personeel voorzien van alle technische snufjes om het werk vanuit huis te kunnen voortzetten.

 

Autonomie teruggewonnen 

Al met al zou je zeggen dat al die drastische maatregelen ons in ons huidige leven beperkt. Damiaan Denys, hoogleraar Pychiatrie aan de UvA meent dat er echter ook mensen zijn die ondanks het thuiswerken en alle maatregelen van de 1,5 meter maatschappij hun gevoel van vrijheid en autonomie over het werk hebben verhoogd. Volgens  Denys heeft burn-out en stress veelal te maken met het gevoel van zelfbeschikking over het werk. Door nu thuis te werken kan men in veel gevallen de tijd nemen voor hun werk en het naar eigen wens in delen. Alleen zijn is volgens Denys het ultieme gevoel van vrijheid omdat je nu niet wordt beperkt door de aanwezigheid van anderen.

Maar er zijn ook natuurlijk mensen die door hun gezinssamenstelling juist hun gevoel van vrijheid hebben verloren. Doordat de ruimte met meerdere mensen moet worden verdeeld, ook tijdens het werk en het naar (online) schoolgaan van de kinderen.

 

Interessant onderzoek 

Hoe ervaar jij dat? Ben je al gewend aan het thuiswerken en heb je – ondanks je huidige kluizenaarsbestaan – toch het idee dat je juist wat vrijheid hebt teruggewonnen? Denys wil onderzoeken hoe wij daadwerkelijk met thuiswerken tijdens de coronacrisis omgaan en hoopt binnen enkele weken dit onderzoek te publiceren. Daar is wel input voor nodig. Als je mee wilt doen aan zijn onderzoek, klik dan hier.

 

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.