Coronavirus: (tijdelijk) minder vraag naar nieuw personeel, maar zeker niet overal

Spraken we een aantal maanden terug nog over een krapte op de arbeidsmarkt, blijkt dat dankzij de gevolgen van het coronavirus en de getroffen maatregelen er in een aantal sectoren bijna sprake is van een (tijdelijke) vacaturestop. Maar overigens niet overal.

Coronavirus minder vraag naar personeel

Zo zijn het aantal vacatures in de luchtvaart gehalveerd ten opzichte van een jaar geleden. Dat kan ook haast niet anders nu vliegtuigen zelfs op landingsbanen geparkeerd staan en er slechts nog cargo en repatrieringsvluchten worden uitgevoerd. Toerisme ziet ook een sterke daling, nu de branche praktisch helemaal stil is komen te vallen.

Ook de vacatures in de horecabranche hebben er onder te lijden nu daar zo’n 17% minder vacatures zijn in vergelijking met dezelfde periode in 2019. Cafés en eetgelegenheden zijn verboden open te zijn en de branche is waar mogelijk overgestapt tot op- en afhalen. Hierdoor zagen bezorgplatforms voor (fast)food wel een toename in aanbieders de afgelopen weken.

In de schoonmaak wordt nu ook minder naar nieuw personeel gezocht, alsmede de kunst- en cultuurbranche.

 

Niet overal vacaturestops

Maar er zijn ook sectoren waar er geen of amper sprake is van een afname. De IT, maakindustrie en de farmacie zien geen daling. In de verpleging is er zelfs sprake van een toename in vacatures. Over het algemeen komen we in de zorg handen te kort.

Ook is er nog steeds vraag voor monteurs. De logistieke branche, met name goederenvervoer, gaat ook gewoon door met het zoeken van personeel.

 

Is solliciteren nu moeilijk?

Vacaturewebsite en uitzendbureaus zien een terugloop in het vacature-aanbod, maar meent dat een deel te wijten is aan het gebrek aan faciliteiten nu mensen vanuit huis aan het werk zijn. Denk bijvoorbeeld aan het afnemen van assessments. De vraag zal na de quarantaine weer kunnen toenemen. Mensen die werk zoeken, hebben er dus baat bij dit te blijven doen – weliswaar in aangepaste vorm.

Bij Verbanen zien we dat solliciteren, ook op afstand, in een aantal gevallen goed verloopt. Gelukkig hebben zowel werkgevers als onze kandidaten bijvoorbeeld het solliciteren via videobellen omarmd. Het geeft iedereen enigszins en onbewust de noodzaak om hierin 21st century skills op te doen. Ook sollicitatieactiviteiten kunnen doorgang vinden. Volgens het UWV hoeft solliciteren niet altijd fysiek plaats te vinden, maar kunnen er ook andere manieren gevonden worden. Bellen of mailen naar potentiële werkgevers of zoeken naar vacatures via social media, geldt volgens het UWV als sollicitatieactiviteit.

Het is nu overigens een mooi moment om bijvoorbeeld je LinkedIn-profiel eens goed bij te werken en ‘online’ te netwerken. En ook zijn er diverse (gratis) online cursussen te volgen. Je laat immers doorzettingsvermogen zien als je tijdens deze tijd manieren vindt om jezelf te blijven ontwikkelen. Dat zal je CV ook nog eens een positieve boost geven. Immers, in quarantaine tijdens de coronacrisis hoeft niet te zeggen dat je volledig stil hoeft te blijven zitten.

De dienstverlening van Verbanen heeft zich moeten aanpassen als gevolg van het coronavirus. Bekijk de uitgebreide info op de volgende pagina waar geregeld updates worden toegevoegd. Ook kunt u hier diverse infographics downloaden om u, uw organisatie en uw medewerkers te kunnen voorzien van belangrijke informatie.